sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Äitienpäivälounas

Tiistaina teimme ensimmäistä kertaan ostoksia paikallisesta REKO-ruokapiiristä, peuran paisti ja Päijänteen kuhaa. Paisti oli pakastettu ja meni takaisin pakastimeen odottomaan sopivaa ideaa. Kuha oli samana päivänä kalastettua, mutta päätyi sekin pakastimeen, sillä suunnitelmissani oli tehdä kuharullia vasta äitienpäivän lounaalle. Eilen mökiltä palattua kuhafileet sulamaan ja vähän lisää suunnittelua. Kuha päätyikin aamulla sitruunaiseen marinadiin ja sitten uuniin. Neidin toiveesta alkuruokana perinteinen kevätherkku; valkoista parsaa, hollandaise ja parmankinkkua. Olen joskus keitellyt hollandaisen munakokkeliksi, nyt se onnistui ihan nappiin. Harmi, ettei neiti päässytkään lounaalle. Ravintolan äitienpäivään oli (rajoitusten puitteissa) niin paljon varauksia, että hänet pyydettiin töihin. Hölmöä, heti aamusta voi mennä pubiin juomaan olutta ja horjua sopivasti loppuiltapäivästä kotiin, mutta jos tavallinen työläinen haluaisi mennä työpäivän jälkeen syömään ja jopa juoda ruokansa kanssa viiniä, se ei onnistu enää illalla. Neitimme on onneksi saanut olla tilanteesta huolimatta koko ajan töissä. Tunteja toki on vähän, mutta hiljaisina aikoina on pesty ikkunoita ja valmisteltu kesää. 
Pääruokana siis sitruunaista uunikuhaa, varhaisperunoita ja vihersalaatti. Jälkiruokana valkosuklaa-mansikkakakkua. Kakku oli neidin ja miniän leipoma. Kakkua ja kala-peruna-annos lähti entisen teinin ja miniän mukana Helsinkiin neidille vietäväksi. Lounaalla mukana myös mummu.

SITRUUNAISTA UUNIKUHAA
900g kuhafileitä
sitruuna
tuoretta timjamia
salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 1/2 dl valkoviiniä
250g kirsikkatomaatteja
50g voita
suolaa, mustapippuria myllystä

1. Leikkaa kuhafileistä ruodot pois. Samalla voi leikata fileitä pienemmiksi
2. Raasta sitruunan kuori ja purista n puolen sitruunan mehu. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Kuori ja hienonna salottisipulii. Hienonna timjami
3. Laita, sitruunankuori ja -mehu, sipulit, timjami, valkoviini ja loraus oliiviöljyä laakeaan uunivuokaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita ja lado kuhafileet vuokaan. Nosta vuoka kylmää pariksi tunniksi. Tunnin kuluttua käännä kuhafileet
4. Puolita tomaatit ja lisää vuokaan sinne tänne. Laita muutama nokare voita vuuan päälle ja nosta vuoka 225-asteiseen uuniin 15-20 minuutiksi riippuen kuhafileiden koosta
5. Kalan sitruunainen öljy-viini-voiseos sopii hyvin (varhais)perunoiden kanssa

Valmistusaika: 15min + marinointi 2 h + paistaminen 20 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti