maanantai 7. lokakuuta 2019

Teetä ja sipulipiirasta

Syksyisissä illoissa kääriydytään peittoon sohvannurkkaan teekupin kanssa. Pöydällä muutama kirja ja pari lehteä, joita vilkuilee, muttei saa luettua kun tuijottelee kynttilänliekkiä. Ruokana pari juustovoileipää. Joskus jopa makeaksi hautuneella sipulilla täytettyjä piiraita

SIPULIGALETTE
(6 pientä piirasta)

pohjat:
100g pehmeää voita kuutioina
2 1/2 dl jauhoja
(nyt 1/2 dl ruisjauhoja, 1/2 dl ohrajauhoja, 1 1/2 dl kauraisia sämpyläjauhoja)
1/2 tl suolaa
1/2 dl tummaa olutta

täyte:
3 punasipulia
2 isoa salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
voita/ rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria myllystä
juoksevaa hunajaa
tuoretta timjamia

päälle:
3dl gruyèrejuustoa raastettuna
voiteluun kananmuna

1. Nypi jauhot, suola ja voi murumaiseksi. Lisää olut ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta tunniksi jääkaappiin
2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuori ja viiplaoi muut sipulit. Raasta juusto
3. Kuullota sipuleita ensin kovemmalla lämmöllä, ja hauduta sitten välillä sekoittaen 20 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja hunajalla
4. Kauli taikinasta 6 kiekkoa, halkaisijaltaan n 12 cm. Jaa sipuliseos kiekkojen keskelle.Jätä reunoille pari senttiä tyhjää. Ripottele juustoraaste pinnalle. Rypytä taikina reunoilta täytteen päälle. Voitele reunat kananmunalla
5. Paista 200-asteessa noin 20 minuuttia. 

Valmistusaika:  1h 30 min (sis 1h taikinan tekeytyminen, ja 20 min paistaminen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti