Eivät kaunokaisia, mutta niin hyviä |
SÄMPYLÄT SIKKE SUMARIN OHJEELLA
10-12 kpl
7 1/2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa ( /25g tuorehiivaa)
1 rkl suolaa
(alkup ohjeessa 1 ½ rkl, ehkä olisi voinut olla)
1 1/2 dl ruisjauhoja
1/2 dl ruisleseitä
1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl kauraista sämpyläjauhoseosta
kourallinen pellavansiemeniä
n. 9 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa vesi (saa olla kylmääkin) kulhoon, lisää hiiva ja suola ja sekoita. Sekoita seuraavaksi mukaan ruisjauhot sekä leseet , hiutaleet ja pellavansiemenet
2. Lisää sämpyläjauhot ja lopuksi vehnäjauhoja, kunnes saat paksun puuron kaltaisen taikinan. Sekoita taikina tasaiseksi lastalla, mutta älä vaivaa
3. Ripota pinnalle vehnäjauhoja. Peitä kulho leivinpaperilla ja leivinliinalla ja nosta kulho jääkaappiin yön yli
4. Kuumenna uuni 220. Nosta leivinpaperoidulle pellille taikinasta kekoja kahden lusikan avulla. Paista vain kerralla tarvitsemasi määrä, loppu taikina säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Paista sämpylöitä 35 minuuttia. Kypsässä sämpylässä on ihanan kova, rapea kuori ja pehmeä sisus. Vasta uunista tulleet sämpylät ovat sisältä melkein puuromaisen pehmeitä, mutta muuttuvat kypsemmän oloisiksi hetken kuluttua. Eli voit odottaa hetken ennen kuin levität voita päälle, me emme malttaneet. Ja oli hyvää!
Valmistusaika: 10 min + tekeytyminen 12 h + paistaminen 35m
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti