perjantai 8. helmikuuta 2019

Soppaa ja sämpylöitä

Viikonloppu on aluillaan. Perjantain iltaruoka saa valmistua nopeasti. Tänään menin yksinkertaisella linjalla. Tomaattikeittoa, jonka kyllä keittelin itse. Lisänä fetajuustoa, basilikaöljyä sekä siemeniä ripotteina. Lisäksi sämpylöitä Sikke Sumarin ohjeella. Sämpylöiden ei luulisi taikinan kohotteluineen, sämpylän pyörityksineen ja uuden kohottamisen myötä kuuluvan nopeaan ruuanvalmistukseen. Tässä reseptissä taikina saa tekeytyä yön yli jääkaapissa, vain nostellaan keoiksi leivinpaperille ja laitetaan kohottamatta kuumaan uuniin. Koska tein sämpylätaikinan vähän ex-tempore eilen illalla, ei kotona ollut kuin kuivahiivaa. Sen käytön Sumari kai sallisi vain mökkiolosuhteissa. Myös minun jauhoni vähän poikkeavat Siken ohjeesta, käytin sitä mitä kotona on. Tärkeintä on, että mukana on riittävästi vehnäjauhoja, jotta muodostuu sitkoa. Hyviä olivat, näitä tehdään uudestaan.  Tosin kaikki ruokabloggaajat ja muutkin ruokaa laittavat ovat näitä sämpylöitä tehneet jo vuosia, eli en taaskaan ole seurannut trendejä. 
Eivät kaunokaisia, mutta niin hyviä


SÄMPYLÄT SIKKE SUMARIN OHJEELLA
10-12 kpl

7 1/2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa ( /25g tuorehiivaa)
1 rkl suolaa 
(alkup ohjeessa 1 ½ rkl, ehkä olisi voinut olla)
1 1/2 dl ruisjauhoja 
1/2 dl ruisleseitä 
1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl kauraista sämpyläjauhoseosta
kourallinen pellavansiemeniä
n. 9 dl vehnäjauhoja

1. Mittaa vesi (saa olla kylmääkin) kulhoon, lisää hiiva ja suola ja sekoita. Sekoita seuraavaksi mukaan ruisjauhot  sekä leseet , hiutaleet  ja pellavansiemenet
2. Lisää sämpyläjauhot ja lopuksi vehnäjauhoja, kunnes saat paksun puuron kaltaisen taikinan. Sekoita taikina tasaiseksi lastalla, mutta älä vaivaa
3. Ripota pinnalle vehnäjauhoja. Peitä kulho leivinpaperilla ja leivinliinalla ja nosta kulho jääkaappiin yön yli
4. Kuumenna uuni 220. Nosta leivinpaperoidulle pellille taikinasta kekoja kahden lusikan avulla. Paista vain kerralla tarvitsemasi määrä, loppu taikina säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Paista sämpylöitä 35 minuuttia. Kypsässä sämpylässä on ihanan kova, rapea kuori ja pehmeä sisus. Vasta uunista tulleet sämpylät ovat sisältä melkein puuromaisen pehmeitä, mutta muuttuvat kypsemmän oloisiksi hetken kuluttua. Eli voit odottaa hetken ennen kuin levität voita päälle, me emme malttaneet. Ja oli hyvää!

Valmistusaika: 10 min + tekeytyminen 12 h + paistaminen 35m

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti