sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Possua ja kurpitsaa

 Katsoin perjantaina yrittäjän kanssa Yle Areenasta  tanskalaisten Pricen veljesten kiitospäivän ja joulun kokkauksia. Lauantain hitaalla ostosreissulla Lidlin pakastealtaasta löytyi kilon pala possua, jossa oli jopa (valmiiksi viilletty) nahka päällä (tanskalaista sekin). Päätyi ostoskärryyn ja tänään kokeiluun. Marketeista saa todella harvoin possua, jossa on vielä rasva ja kamara. Kerran olen tainnut tuota Australian Masterchefissäkin usein tehtyä herkkua valmistaa, nyt siis toinen kokeilu. Possun lisäksi uuniin päätyi myskikurpitsaa. Varsin onnistunut kokeilu, mutta seuraavalla kerralla annan possun paistua miedossa lämmössä tunnin ennen vihannesten lisäämistä. Makujen puolesta sopisi vaikka joulupöytään


POSSUA RAPEALLA KAMARALLA, UUNIKURPITSAA JA KASTIKE

1kg possun kylkeä kamaralla
rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
punasipuli
4 valkosipulinkynttä
vettä
*
reilu pala myskikurpitsaa
chilihiutaleita myllystä
rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
*
karpalohyytelöä
kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Viillä possun nahkaan terävällä veitsellä (vaikka mattopuukolla) viillot, jotka eivät mene lihaan asti (meillä nyt valmiiksi viilletty kilon pala) . Levitä possun pinnalle kauttaaltaan rypsiöljyä, suolaa ja mustapippuria (työnnä suolaa myös nahan viiltoihin)
2. Kuori valkosipulinkynnet ja lohko sipuli kahdeksaan osaan ja poista uloin kuori. Nosta sipulit uunivuokaan ja possu päälle nahkapuoli ylöspäin. Kaada vuokaan pari desiä vettä ja lisää vettä koko nahan rapeuttamisen ajan, jos se haihtuu. Nosta possu vuokaan sipulien päälle nahka ylöspäin. Paista 225-asteessa 30- 50 minuuttia, kunnes nahka rapeutuu
3. Leikkaa myskikurpitsa kuorineen viipaleiksi. Mausta ja pyörittele öljyssä
4. Kun possunnahka on rapeutunut, ota possu uunista. Levitä kurpitsaviipaleet (pieneen possupalan kokoiseen) uunivuokaan ja nosta possu päälle nahkapuoli ylöspäin. Paista 150-asteessa n 2 tuntia (tein nyt näin, mutta seuraavalla kerralla laittaisin possun ensin pariksi tunniksi ja lisäisin sitten kurpitsaviipaleet ja paistaisin vielä tunnin, ehkä vähän pienemmässä lämmössä)
5. Kaada possunnahkaa rapeuttaessa valmistunut liemi sipuleineen kattilaan ja anna kiehua hiljalleen, kunnes lientä on jäljellä pari desiä, soseuta sauvasekoittimella. Lisää desi kermaa ja anna kiehahtaa. Lisää karpalohyytelöä maun mukaan ja mausta vielä suolalla ja mustapippurilla
6. Leikkaa liha viipaleiksi. Laita tarjolle kurpitsan ja kastikkeen kanssa. Murskaa pinnalla rapeaa kamaraa

Valmistusaika: 3-4 tuntia, joista aktiivista n 30 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti