torstai 7. tammikuuta 2021

Talvipäivän keitto

 Keittiössä on pitkä rivi keittokirjoja. Neiti totesikin joulun alla, ettei äidille ainakaan keittokirjaa joululahjaksi hankita. Pukki ei onneksi siitä välittänyt ja sain Henri Àlenin Henkan keittiössä kokoomateoksen. Ensi selaamisella juuri sellaista ruokaa, josta pidän ja jonka tyyppistä tulee tehtyä. Tänään kokeiluun oma sovellukseni minestronesta. Inspiraatio kirjasta, makumaailma ja osa aineksia omaa ideointia, ajatuksella hyödyntää kotona olevaa ja käyttää lihaa vain makua antamassa. Toki lihan voi jättää pois, sillä keitossa on myös papuja proteiininlähteenä. Tällöin makumaailmaa pitää miettiä uudellen ja tuoda syvyyttä vaikka savusuolalla. Keiton lisäksi vaaleaa leipää uunissa paahdettuna ja oliiviöljyllä siveltynä.

MINESTRONEKEITTO RIISTAKÄRISTYKSESTÄ
(neljälle-kuudelle)
240g riistakäristystä (pakaste)
salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
2 lehtisellerinvartta
2 porkkanaa
tuoretta rosmariinia ja timjamia
rypsiöljyä
400g valkokaalia
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl savupaprikaa
1 1/2 l kanalientä
vihreitä pitkiä papuja (pakaste)
1 1/2 dl sekalaista pastaa (eli pussinloppuja)
1 prk á 230g valkoisia papuja
lehtipersiljaa pakasteesta
*
oliiviöljyä
vaaleaa leipää
vastaraastettua parmesaania

1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi sellerinvarret pieniksi kuutioiksi ja kuoritut porkkanat vähän isommiksi. Suikaloi kaali. Hienonna rosmariini ja irrottele timjaminlehdet varsista. Leikkaa vihreät pavut noin parin sentin pätkiksi
2. Paista jäistä riistakäristystä rypsiöljyssä, kunnes se on sulaa ja murumaista. Lisää rosmariini, timjami, sipulit ja selleri. Jatka paistamista välillä sekoitellen viitisen minuuttia
3. Laita isoon kattilaan rypsiöljyä ja suikaloitu kaali sekä kuutioidut porkkanat. Paista sekoitellen viitisen minuuttia, kunnes kaali vähän antautuu. Lisää tomaattipyree, savupaprika ja sekoita. Kaada sekaan kanaliemi ja riistakäristys. Anna hautua reilu puoli tuntia
4. Lisää pasta, vihreät ja valkoiset pavut keittoon ja anna kiehua hiljakseen vielä vajaa 10 minuuttia
5. Paahda tällä välin leivät. 
6. Tarkista keiton maku, lisää lehtipersilja ja tarjoile keitto paahdettujen leipien, raastetun parmesaanin ja oliiviöljytilkan kanssa

Valmistusaika 1h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti