sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Brittiklassikko sunnuntailounaalla

Kasvisten syöntiä olemme tietoisesti lisänneet. Viikossa on useampikin kasvisruokapäivä. Kalaa taidamme syödä kerran viikossa, ja silloinkin tavallisesti lohta. Mökkeillessä myös haukea ja kuhaa. Nyt ostin tarjouksesta turskaa ajatuksella leivittää se pankojauhoilla. Ostin jo pankojauhojakin, kun entisessä pussissa oli vain rippunen jäljellä. Lisukkeita miettiessäni ajattelin perunoita johonkin tapaan ja muistinkin perinteisen englantilaisen pubitarjottavan; fisut ranuilla. Pari kertaa olen aitoja syönyt, tehnyt en koskaan. Pikkuisen tutkailua ja sopivia apuja löytyi. Kalan friteeraustaikina on täältä ja idea uunissa valmistettujen ranujen alkukypsennykseen täältäNuo lisukkeena tarjotut herneet olivat entisen teinin mukaan ainoa ei autenttinen osa, Briteissä kun tarjolla on mushy peas. Tosin pidimme kaikki enemmän näistä herneistä. Vähän näpertelyä, mutta ei kuitenkaan vaikeaa. Ranujen kypsentäminen uunissa helpotti, jolloin sai keskittyä kalan friteeraukseen. Friteerauksen tuoksu kyllä jäi asuntoon toviksi.  

FISH & CHIPS, HERNEITÄ JA TARTAR-KASTIKE

TARTAR-KASTIKE
1 porkkana
2 cocktailkurkkua
2 rkl kapriksia
2 tl dijonsinappia
3/4 dl hienonnettua tilliä
1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä

1. Kuori porkkana ja raasta raastimen karkealla terällä
2. Hienonna cocktailkurkut, kaprikset ja tilli
3. Sekoita kaikki aineet ja nosta jääkaappiin tekeytymään

CHIPS
10 perunaa (kiinteä)
rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria myllystä

1. Pese perunat ja leikkaa tasakokoisiksi reiluiksi tikuiksi. Laita tikut kylmään veteen ainakin vartiksi. Huuhtele ja kuivaa perunatikut
2. Laita perunat kulhoon ja kaada päälle rypsiöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita
3. Laita uunipellille leivinpaperi ja lado perunat pellille niin etteivät ne koske toisiinsa. Laita päälle folio ja paista 250-asteisessa uunissa 5 minuuttia
4. Ota folio pois ja paista vielä 15 min. Jos haluat perunoihin hyvän värin laita grillivastukset päälle ja paista 3-5 min, käännä perunat ja paista vielä pari minuuttia. Mausta suolalla

FISH
900g turskafileitä
4 rkl perunajauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

friteeraustaikina:
1 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl suolaa
3 1/2 dl olutta
2 rkl (mallas)etikkaa (nyt ei ollut, käytin omenaviinietikkaa)

2 l rypsiöljyä

1. Poista turskafileistä mahdolliset ruodot
2. Valmista friteeraustaikina sekoittamalla kaikki aineet. Nosta jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi
3. Sekoita perunajauhot, suola ja mustapippuri lautasella
4. Kuumenna öljy padassa 180-asteeseen
5. Painele kalapalat perunajauhoissa ja kasta sitten friteeraustaikinaan. Nosta kuumaan öljyyn ja friteeraa n 5 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Nosta kalat talouspaperin päälle valumaan ja mausta suolalla

HERNEET
2 pss pakasteherneitä
tilkka vettä
nokare voita
tuoretta minttua
suolaa
sitruunamehua

1. Kaada pakasteherneet kattilaan ja lisää tilkka vettä. Kuumenna sekoittaen kunnes herneet sulavat
2. Lisää voi, hienonnettu minttu ja tilkka sitruunamehua. Mausta suolalla ja sekoita. Painele muusinuijalla muutama kerta, jotta osa herneistä menee rikki
3. Tarjoile kalan ja perunoiden lisukkeena

Valmistusaika: 2 h


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti