torstai 26. marraskuuta 2020

Se parempi lohikeitto - The better salmon soup, recipe also in English

When I wrote original post below our son was about to start his third year in US. Today we are waiting his Brasilian bride to come to Finland from US. As I know she loves salmon I wanted to make this cosy, traditional welcome for her. At the same time I write recipe in English, so it's easier for her to start to make some Finnish food also. Recipe in English below Finnish one.

Entisen teinin Suomi-lomaa on jäljellä kymmenisen päivää. Seuraavan kerran tapaamme joulukuussa. Pari päivää sitten hän luetteli mitä kaikkea pitää tehdä ennen lähtöä. Lahteen suuntautuvan työkeikan ja kaverien tapaamisen (lue bailaamisen) seassa oli kaksi varsin suomalaista asiaa: saunominen ja lohikeiton syöminen. Tänään toteutin tuon lohikeiton. Tätä perinteistä en ole ennen blogannutkaan. Loraus valkoviiniä nostaa keiton uudelle tasolle. Jos vielä keittelisi liemen itse oltaisiin jo lähellä täydellisyyttä.    



PERINTEINEN LOHIKEITTO
(kuudelle)

1 kg perunoita
3 kesäsipulia varsineen
(salottisipulia/ muuta vaaleaa sipulia)
reilu nokare voita
1 dl valkoviiniä
1 1/2 l kalalientä (itsekeitettyä/ kuutioista)
muutama kokonainen mustapippuri
2 laakerinlehteä
suolaa
800g lohta 
1 dl kuohukermaa
reilusti tuoretta tilliä
*
tarjoiluun:
ruisleipää
voita

1. Kuori (kesäperunoille riittää hyvä pesu) ja kuutioi perunat. Viipaloi kesäsipulinvarret ohuiksi  viipaleiksi, hienonna myös sipulit. Kuutioi lohi reiluiksi kuutioiksi. Hienonna tilli. Kuumenna kalaliemi
2. Kuullota sipuleita (ei varsia) ja perunoita kattilassa voissa pari minuuttia. Lisää valkoviini. Kiehauta. Lisää sipulinvarret, kuuma kalaliemi, laakerinlehdet ja pippurit. Anna kiehua rauhallisesti, kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Maista lientä, lisää tarvittaessa suolaa.
3. Paahda ruisleivät
4. Lisää lohikuutiot, kerma ja tilli keittoon. Anna kiehua pari minuuttia
5. Tarjoile keitto paahdetun ruisleivän ja voin kanssa


Valmistusaika: 30 minuuttia

TRADITIONAL SALMON SOUP
(for 6 people)

1 kg potatoes
3 summer onions
(shallots/ other white onion)
 1 tbs butter
 1dl white wine
1 1/2 l fish stock (home made or cubes)
2 bay leafs
salt, whole black peppers
800g salmon 
1 dl double cream
dill
*
serving:
rye bread
butter

1. Peel potatoes and cut into cubes. Slice onion stalks into thin slices, chop also onions. Cut salmon into large cubes. Chop dill. Heat fish stock
2. Saute onion (not stalks) and potato cubes in pan with butter couple minutes. Add white wine, let boil up. Add onion stalks, bay leafs, pepper and hot fish stock. Simmer gently until potatoes are almost done. Taste and add salt if needed
3. Toast rye breads
4. Add salmon cubes, cream and dill into soup. Simmer couple minutes
5.Serve soup with toasted rye bread and butter

Cooking time: 30  minutes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti