sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Kokkailuterapiaa

Syksy on juuresten aikaa ja tehokas martta kokkailisi jos jonkinlaista juuresta. Itselläni minkään uuden kokkailu on jäänyt varsin vähiin. Töissä on ollut kiirempää kuin koskaan ja yksityiselämässä isän sairastaminen verotti voimia. Isä pääsi onneksi tiistaina vihdoin pois. Keskittyminen on vaikeaa, joten viikonlopun kauppareissulla en toiminut mitenkään järkevästi. Maa-artisokkaa olen suunnitellut valmistavani koko syksyn. Nyt sitä oli saatavilla, lisäksi tarjouksessa olleita ruusukaaleja. Paljon muuta en sitten hankkinutkaan. . Eilen en vielä tiennyt mitä maa-artisokasta ja ruusukaalista tekisin. Kotona on onneksi varsin hyvät varastot perusraaka-aineita. Muutaman viikon takaisia pihvejä varten ostin kokonaisen naudan sisäfileen, joten pakastimessa oli myös valmiiksi leikattuja pihvejä. Kokonaisuus rakentui kokatessa. Maa-artisokasta tein pyreetä GRV:ssä taannoin olleen Ragu-ravintolan keittoreseptiä mukaillen, lisäksi pippuripihvit ja uunissa valkosipulin ja chilirouheen kanssa paahdettuja ruusukaaleja sekä maa-artisokkasipsejä. Teinineidin mukaan marraskuun väristä, mutta erittäin hyvää. Ja olihan tämä aikuisten oikeasti todella hyvää!

MAA-ARTISOKKAPYREE

1kg maa-artisokkia
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
nokare voita
1 dl valkoviiniä
n. 2 dl kasvislientä
n. 1 dl kuohukermaa
1 rkl sitruunanmehua
suolaa, mustapippuria myllystä
*
rypsiöljyä

1. Harjaa / raaputa veitsellä maa-artisokat puhtaiksi, älä kuori. Ota muutama artisokka sivuun ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi (näitä siis ei paahdeta). Paahda artisokat uunissa 200-asteessa pehmeiksi, n 30 minuuttia
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita voissa pari minuuttia. Lisää maa-artisokat ja viini. Anna viinin kiehua puoleen. Lisää kasvisliemi. Peitä kattila kannella ja anna poreilla hiljaa, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa kasvislientä. Soseuta pyree sileäksi, lisää soseutuksen aikana kermaa. Mausta sitruunanmehulla ja mustapippurilla, lisää tarvittaessa myös suolaa. Pidä lämpimänä
3. Kuumenna rypsiöljy kattilassa (n 3 cm pienen kasarin pohjalla). Paista maa-artisokkalastut kahdessa erässä rapeiksi. Nosta valmiit lastut valumaan lautaselle, jolla on talouspaperia. Mausta sormisuolalla
4. Tarjoile maa-artisokkapyree sipsien, pihvien ja paahdettujen ruusukaalien kanssa

Valmistusaika. 2 tuntia rauhallisesti puuhaillen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti