sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Klassikko pyhäinpäivän perhelounaalla

Tavallisen arjen osalta punaisen lihan syönti vähenee koko ajan. Yrittäjä haluaa aterioihinsa edes kalaa tai kanaa, minä voisin mennä kasvisruualla. Ainakin jos juustot, kananmunat ja äyriäiset (!) sallitaan. Tosin oikeassa arjessa naudanjauhelihasta valmistuu nopeasti kaikenlaista. Teinineiti sensijaan rakastaa lihaa, tosin samalla tavalla hän rakastaa papujakin. Silloin kun punaista lihaa syö, se saa olla parasta mahdollista, kuten klassikko pippuripihvi hyvästä naudan sisäfileestä valmistettuna. Olen nyt muutaman kerran tehnyt pihvit tällä ohjeella ja viispippurisekoitus vaan antaa pehmeämmän ja tasapainoisemman maun kuin pelkkä mustapippuri. Teinineiti keitteli maanantaina koulussa kastikkeita ja uraohjaaja ehdotti viikonlopulle kertausta. Emme katsoneet koulun e-kokista ohjeita, vaan teinineiti paistoi pihvit ja teki kastikkeen minun ohjeideni mukaan. Ei ehkä ihan ammattilaista, mutta erittäin hyvää!


PIPPURIPIHVI JA PIPPURIKERMAKASTIKE

150g naudan sisäfilepihvi/ ruokailija
viispippurisekoitusta myllyssä 
voita, rypsiöljyä
suolaa myllystä
*
calvadosta /konjakkia
dijonsinappia
soijakastiketta
kuohukermaa


1. Leikkaa pihvit kokonaisesta naudan sisäfileestä tai osta valmiiksi leikatut pihvit. Pihvit saavat olla 4-5 cm paksuja.  Muotoile pihvit pyöreiksi. Ota pihvit huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista
2. Murskaa pippurit morttelissa, ei aivan hienoksi, mutta sekaan ei saa jäädä kokonaisiakaan pippureita
3. Kaada murskatut pippurit lautaselle ja pyöräytä pihvien ulkoreuna pippureissa
4. Kuumenna nokare voita ja loraus rypsiöljyä paksupohjaisessa (mieluiten valurautainen) paistinpannussa kullanruskeaksi. Nosta max 3 pihviä kerrallaan pannulle. Paista noin 2 minuuttia ja käännä, mausta pinta suolalla. Paista toiset 2 minuuttia ja nosta pihvit paistopinta päällepäin vuokaan, suolaa pinta ja nosta uuniin 100-asteeseen. Ota pihvit pois uunista noin viiden minuutin jälkeen ja anna levätä foliolla peitettynä toiset viisi minuuttia (tällöin pihvi on pinnalta kypsä ja sisältä punainen, eli medium miinus)
5. Valmista pippurikermakastike. Kaada viimeisen pihvinpaiston jälkeen pannulle loraus calvadosta, anna kiehahtaa. Lisää 2 dl kermaa, 1 rkl dijonsinappia ja 1 rkl soijakastiketta. Keitä kasaan, lisää pihveistä jäänyttä pippurirouhetta PIENISSÄ erissä. Maistele ja lisää tarvittaessa sinappia/ soijaa/ pippurirouhetta. Lisää tarvittaessa myös lisää kermaa
6. Nosta pihvit kastikkeeseen (tai tarjoile kastike erikseen) 

Valmistusaika: 30 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti