sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Lampaan kieliä

Vaikka syömme ja valmistamme varsin monipuolisesti lähes kaikkea, on joitain ruokia, joita ei vain ole tullut tehtyä. Syynä on tavallisesti joko laiskuus tai sitten se, ettei raaka-ainetta ole helposti saatavilla. Alkukesällä kävelimme Malmin kiinalaisesta kotiin ja poikkesimme matkalla viereen avattuun aasialaisia raaka-aineita myyvään kauppaan. Ostoskoriin kertyi kaikenlaista; vihreää teetä, sriracha- kastiketta, pähkinöitä, mausteita, sekä lampaankieliä. Lammasta syömme usein ja naudankieli piparjuuren kanssa on varsinkin perheen miesten suurta herkkua.Lampaankieli on vain jäänyt kokeilematta. Lampaankielet valmistetaan samoin kuin kieli yleensä. Kielet keitetään, nahka vedetään irti, kielet saavat jäähtyä keitinliemessa ja tarjolle tuotaessa ne viipaloidaan. Hommassa hankalin vaihe on saada nahka irti kielistä.  Etsiessäni hyvää reseptiä huomasin, ettei lampaankieli ole niitä yleisimpiä raaka-aineita, eikä suomalaisilta sivuilta montaa reseptiä löytynyt. Tämä kreikkalaista alkuperää oleva salaatti pääsi kokeiluun. Uskon, että nekin, jotka eivät ole ennen kieltä maistaneet ihastuvat tähän herkkuun. 


SALAATTI LAMPAANKIELESTÄ

lampaankieliä

keitinliemeen:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 l vettä
1 tl suolaa
6 kokonaista mustapippuria
1 laakerinlehti

Marinadi:
4 valkosipulinkynttä
1 nippu lehtipersiljaa
1 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
suolaa, mustapippuria

Tarjoiluun:
erilaisia salaatteja

1.  Kuori ja paloittele sipulit,  paloittele porkkana. Huuhtele kielet, laita ne kattilaan ja kaada vettä päälle, niin että ne peittyvät. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto pois. Lisää kattilaan vihannekset sekä pippurit, laakerinlehti ja suola. Sulje kansi ja keitä hiljalleen vajaa tunti
2. Nosta kielet liemestä ja anna hiukan jäähtyä. Vedä kielistä nahka irti ja pane kielet takaisin liemeen jäähtymään. Leikkaa jäähtyneet kielet ohuiksi viipaleiksi
3. Hienossa marinadia varten  persilja ja valkosipulinkynnet. Raasta sitruunankuori . Sekoita persilja, valkosipuli ja sitruunankuoriraaste keskenään. Lisää seokseen öljy ja viinietikka. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lado kieliviipaleita ja mausteseosta vuorotellen laakeaan kulhoon. Laita kulhon päälle folio ja lautanen painoksi. Anna kielten maustua jääkaapissa seuraavaan päivään
4. Revi erilaisia salaatteja tarjoiluastiaan. Levitä viipaloidut kielet  salaatin päälle.  Kaada loppu mausteseos pinnalla. Tarjoile alkupalana hyvän leivän kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti