sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vietnamilainen curry

Pitkän blogilhiljaisuuden katkaisemiseksi sai matkata Vietnamiin, nyt vain  kulinaarisessa mielessä. Pikkuneiti on partioleireillyt koko viikon ja tämä on sallinut meille muille vähän runsaamman mausteiden käytön.  Samalla halusin kokeilla uudenlaisia makuja. Vietnam on ollut tuttu ainoastaan pho-keiton muodossa. Vietnamilaiset kevätkääryleet, ne jotka täytetään kasviksilla ja joita ei paisteta, ovat jo pitkään kummitelleet mielessä. Riisipaperi olisi vaatinut reissun Hakaniemen itämaisiin kauppoihin, joten kevätkääryleet jäivät edelleen toteuttamatta. Perjantai-illan kruunasi sen sijaan äyriäiscurry, cari do bien. Ohjeeseen voinee käyttää mitä tahansa äyriäisiä, minulla oli sinisimpukoita ja jättikatkaravun pyrstöjä.

CARI DO BIEN
(äyriäiscurry)

1tl keltaista currypastaa
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 sitruunaruohon varsi
1 tl (palmu) sokeria (laitoin muscovadosokeria)
5 tomaattia
4 valkosipulinkynttä
2 banaanisalottisipulia
2 punaista chiliä 
(ohjeessa 4 pientä, laitoin 2 isompaa)

(6 kaffirlimetin lehteä) 
korvasin raastetulla limetin kuorella ja mehulla
2 tlk à 400ml kookosmaitoa
1 rkl kalakastiketta
ohjeessa vietnamilaista, käytin thaiversiota 
rypsiöljyä
1kg sinisimpukoita
500g  raakoja jättikatkaravun pyrstöjä
*
tuoretta korianteria
*
riisinuudeleita

1. Kuori ja hienonna sipulit, hienonna chilit. Poista sitruunaruohosta uloin lehti ja puumainen yläosa, hienonna. Poista tomaateista kanta ja leikkaa tomaatit kuutioiksi
2. Laita currytahna, jeera, kurkuma, korianterin siemenet, sitruunaruoho ja sokeria mortteliin ja jauha tahnaksi. Lisää puolet tomaateista ja tee tahnamainen seos. Alkuperäisessä ohjeessa kaikki tomaatit käytettiin tahnaan, minä jätin osan kuutioiksi liemeen
3. Kuumenna öljy wokissa. Paista sipuleita ja chilejä 2-3 minuuttia. Lisää maustetahna ja jatka paistamista 3 minuuttia. Lisää kookosmaito, kalakastike, loput tomaattikuutiot, limetin kuoriraaste ja 1/2 limetin mehu. Sekoita ja anna hautua 5 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa sokeria tai kalakastiketta.
4. Puhdista simpukat ja heitä auki pysyvät pois (jollei kauppiaasi tehnyt tätä valmiiksi). Lisää ravunpyrstöt liemeen ja hetken kuluttua simpukat. Curry on valmista kun simpukat ovat avautuneet. Viimeistele tuoreella korianterilla
5. Keitä lisäkkeeksi riisinuudeleita
Valmis annos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti