torstai 4. tammikuuta 2024

Renna alla cacciatora eli suomalaista poroa italialaiseen tapaan

 Ei roomalaista karitsaa, vaan suomalaista poroa. Sain perheeltä joululahjaksi Henkan Italia- keittokirjan, vaikka oli yhdessä päätetty, ettei joululahjoja. Olisin kyllä ostanut kirjan itsekin ja taisin vinkata, että jos on pakko jotain antaa, niin sitten tämä. Joulunpyhinä selailin kirjan läpi. Ei mitään ihmeellistä uutta, vaan hyviä raaka-aineita, joita saa myös Suomesta ja selkeitä reseptejä Italian tyyliin. Osa resepteistä on nimenomaan muokattu suomalaisille raaka-aineille. Useampi resepti päätyy kyllä kokeiluun.
Pakastimessa oli vielä pussillinen poron potkakiekkoja, jotka sain taannoin veljeltäni. Ensimmäisestä pussista tein osso bucoa omalla reseptillani. Nyt kokeiluun pääsi Alènin roomalainen karitsa. Tähän pataruokaan sopivat hitaan kypsennyksen tarvitsevat lihat, kuten potka ja lapa. Seurasin reseptiä, mutta jotain pieniä muutoksia saattoi tapahtua. Alla resepti siis kuten minä sen valmistin. Söimme padasta yrittäjän kanssa kaksi kertaa reilut annokset, ensimmäisellä kerralla polentan  ja lämmityksellä perunoiden kanssa. Annoksesta riittää siis hyvin neljälle, vaikka ensikatsomalla potkakiekoissa näyttäisi olevan varsin vähän lihaa.

POROA ROOMALAISITTAIN

900g poron potkakiekkoja
3 isoa valkosipulinkynttä
3 oksaa tuoretta rosmariinia
1 laakerinlehti
2 dl punaviiniä 
1 prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
1 dl mustia kivellisiä oliiveja kivet itse poistettuna
suolaa, mustapippuria myllystä

1. Leikkaa potkakiekkojen reunaan pari viiltoa, etteivät ne ne käpristy
2. Kuori ja hienonna valkosipuli, hienonna rosmariini, poista oliiveista kivet
3. Suolaa ja pippuroi potkakiekot. Paista niihin rypsiöljyssä padassa molemmin puolin hyvä väri. Tämä pitää tehdä muutamassa erässä. Ennen viimeisen erän paistamista lisää pataan valkosipuli, rosmariini ja laakerinlehti. Lisää  kaikki paistetut potkakiekot pataan. Kaada päälle viini ja anna kiehahtaa
4. Lisää oliivit ja tomaatit. Huuhtele tomaattitölkki vedellä ja kaada vesi pataan
5. Anna padan hautua kansi päällä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 2 tuntia (poron potka vaatii tämän, karitsa kypsyy nopeammin). Hauduta lopuksi ilman kantta, jotta kastikkeen maut tiivistyvät
6. Italialaisittain lisukkeeksi polenta, suomalaisittain lohkoperunat tai perunamuusi

Valmistusaika: 2 h 30 min, josta aktiivinen 20 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti