sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Peuran paistia ja punaviinikastiketta

Teini vietti vuodenvaihteen ystävien kanssa. Heidän perinteisiinsä kuuluu, että vuorotellen ollaan vastuussa alku-, pää-, tai jälkiruuasta. Teinin ja miniän vastuulla oli tänä vuonna osa pääruuasta. Sain siis konsultaatiopuhelun liittyen kastikkeisiin. Tarjolla olisi kalaa, ja sille tarvittiin beurre blancin resepti ja lihaa, jolle haluttiin punaviinikastikkeen ohje. Beurre blancin ohje olikin blogissa, mutta punaviinikastikkeen ohjetta en ollutkaan laittanut muistiin. Vähän soveltamalla teinille saatiin kastikeohje. Loppiaisena pyysin äidin syömään kanssamme. Peuran paistin seuraksi sopi punaviinikastike, joten nyt senkin ohje löytyy täältä. 
Peuran kanssa tarjolla oli lohkoperunoita ja varsiparsakaalia, appelsiini-granaattiomena-lehtikaalisalaattia (ohje seuraa) ja jälkiruokana mustikkarahkaa. Paistoin ensin perunat uunissa liki kypsiksi ja otin ne ulos ja laitoin folion päälle. Peuran paisti painoi 900g. Ruskistin paistinpannulla kaikki pinnat, suolasin ja pippuroin paistin. Laitoin lihalämpömittarin paistin paksuimpaan kohtaan ja paistin uuniin 175-asteeseen, kunnes mittari näytti 55-astetta (medium). Laitoin päälle folion ja jätin paistin lepäämään kymmeneksi minuutiksi. Nostelin varsiparsakaalit perunoiden lomaan ja nostin uunin lämpötilan 200-asteeseen ja laitoin perunat ja parsakaalit uuniin kymmeneksi minuutiksi

PUNAVIINIKASTIKE

voita
porkkana
sipuli
2 rkl hienoa sokeria
2 oksaa rosmariinia
2 oksaa timjamia (kuivattukin käy)
1/2 pll punaviiniä
1 tlk demi-glacea
suolaa, mustapippuria
(viinirypälehilloketta)

1. Lohko sipuli ja leikkaa porkkana paloiksi. Kuullota sipulia ja porkkanapaloja voissa muutama minuutti, lisää sokeri ja anna karamellisoitua
2. Lisää viini ja yrtit ja anna kiehua hiljakseen kunnes viiniä on jäljellä puolet. Lisää demi-glace, ja anna jälleen kiehua, kunnes nestettä on jäljellä puolet. Seos paksuuntuu kiehuessaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja siivilöi kastike
3. Lisäsin juuri ennen tarjoilua kastikkeeseen vielä tummaa viinirypälehilloketta tuomaan lisähappoa ja makeutta

Valmistusaika:  n 1 tunti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti