maanantai 29. lokakuuta 2018

Italian kakku- Torta di limone e ricotta

Tein teinineidin kanssa viikolla lasagnea, johon tuli ricottaa. Ostin sitä varmuudeksi kaksi purkkia, mutta lasagneen riittikin yksi. Piti siis etsiä käyttökohde toiselle purkille. Aikani netissä roikuttuani löysin italialaisen sitruunaisen ricottatortun ohjeen. Muutkin aineet löytyivät kotoa. Ohjekin perin yksinkertainen, kananmunien erottelu ja valkuaisvaahdon vatkaaminen olivat vaikeimmat osuudet. Kakku sai tekeytyä seuraavaan päivään. Osan nautimme sunnuntailounaan jälkiruokana löysäksi vatkatun kermavaahdon kanssa. Pari palaa yrittäjä vei mukanaan naapurin rouvan kanssa nautittaviksi Meksikon formulaosakilpailua katsoessa. Ja lasagnen ohje seuraa.


SITRUUNA-RICOTTATORTTU

4 kananmunaa
2 1/2 dl hienoa sokeria
3 sitruunaa (vain kuori käytetään)
120g voita
vaniljatanko
5 dl mantelijauhetta
250g ricottaa
*
tomusokeria
kuohukermaa

1. Ota aineet huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Erottele valkuaiset keltuaisista. Pese sitruunat ja raasta kuori. Halkaise vaniljatanko. Laita uuni lämpiämään 180-asteeseen. Rutista leivinpaperi palloksi ja levitä se n 22 senttiseen irtopohjavuokaan
2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää vatkauksen aikana 1/2 dl sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vaahto saa olla kiiltävää ja jämäkkää
3. Vaahdota toisessa kulhossa voi ja loppu sokeri. Lisää sitruunankuori ja kaavi vaniljatankosta siemenet mukaan. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita mukaan myös mantelijauhot ja  ricotta
4. Kääntele taikinaan kolmannes valkuaisvaahdosta. Lisää loppuvalkuaisvaahto ja sekoita. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, jottei vaahto lässähdä. Kaada taikina vuokaan ja paista n 45 minuuttia. Anna tortun jäähtyä vuuassa. Siivilöi tarjoillessa pinnalle tomusokeria ja tarjoa lisäksi löysäksi vatkattua kermavaahtoa

Valmistusaika: 30 min + paistaminen 45 min + tekeytyminen 12 h 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti