keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Kreikkalaista lihapataa

Pohtiessani viikonlopun ruokia tutkailin pakastimen sisältöä ja "löysin" kesällä grillattavaksi ostettua lihaa; pala kassleria, pala entrecoteeta ja olipa mukana pieni pala naudan sisäfileetäkin. Lihat lauantaina sulamaan ja sunnuntailounaan ideoita etsimään. Tuoreessa Glorian ruoka&viinissä oli kreikkalaisen lihapadan, stifadon ohje. Etikka, tomaattipyree ja punaviini siitä mukaan, mutta vaihdoin tomaatit juureksiin. Punaviinietikankin korvasin tummalla balsamicolla, sitä kun sattui kotona olemaan. Tavallisesti käyttäisin pataan halvempia, pidemmän kypsennyksen vaativia ruhonosia. Minun lihapalani olivat kuitenkin niin pieniä, ettei niistä olisi yksinään riittänyt mihinkään, joten padassa niistä tulisi kokonainen ruoka. Lyhensin kypsennysajan neljästä tunnista vajaaseen kahteen. Lisäkkeeksi tein vuohenjuustoperunoita ja salaattia. Neidin ensimmäinen kommentti oli pataa maistettuaan:"tämähän on hyvää"


KREIKKALAINEN LIHAPATA ELI STIFADO
(neljälle-kuudelle)

n. 300g kassleria
n. 300g entrecoteeta
n. 100g naudan sisäfileetä
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
reilu pala juuriselleriä
rypsiöljyä paistamiseen
vettä
1/2 dl tomaattipyreetä
1/2 dl tummaa balsamiviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
2 laakerinlehtä
2 kanelitankoa
tuoretta timjamia
punaviiniä

1. Leikkaa lihat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi sipulit. Hienonna timjami. Kuori ja paloittele porkkanat ja selleri 
2. Laita sipulit, hienonnettu timjami, porkkanat, laakerinlehdet ja kanelitangot pataan.Paista lihat useassa erässä kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja lisää pataan
3. Kaada pannulle desi vettä ja kaaputa kaikki maku pannulta mukaan, kiehauta ja kaada vesi pataan. Anna pannun kuivua
4. Lisää pannulle tilkka rypsiöljyä, tomaattipyree ja balsamico, paista hetki. Kaada sekaan vähän viiniä, jotta ainekset sekoittuvat hyvin ja kaada seos pataan. Lisää pataan punaviiniä kunnes ainekset melkein peittyvät. Nosta pata levylle ja anna olla kunnes neste kiehuu. Nosta pata uuniin 140-asteeseen ja paista tunti, lisää sellerit ja paista vielä 30-45min

Valmistusaika: 30min + paistaminen 1 h 45 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti