sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Kepeää ja rapeaa

Hyvään ateriaan kuuluu jälkiruoka. Niin meilläkin, ainakin sunnuntaisin. Tai melkein aina sunnuntaisin. Viime sunnuntaina sain jopa houkuteltua neidin keittiöön ja hän vastasi osasta jälkiruokaa. Sen makumaailma kun oli hänelle mieleinen. Praliini oli minulle uusi juttu ja sitä tehdään toistekin.Ensimmäisen praliinierän tosin poltin. Eli kannattaa seurata ohjetta ja sekoittaa koko ajan, myöskään levyä ei kannata pitää kaikkein kuumimmalla. Kevyesti muokattu ohje Kodin kuvalehdestä. Praliinia tuli aika reilu annos, mutta loppu toimii vaikka naposteltava namina.


SITRUS-VALKOSUKLAAMOUSSE JA PRALIINIA
mousse:
100g valkosuklaata
sitruuna
2 kananmunanvalkuaista
2 rkl hienoa sokeria
3 dl kuohukermaa

praliini:
1 rkl rypsiöljyä
1 dl mantelilastua
 (tai kokonaisia manteleita)
1 dl (saksan)pähkinöitä
1 dl hienoa sokeria 

1. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Pese sitruuna, raasta sitruunankuori ja purista mehu
2. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi (käytä keltuaiset vaikkaa munakkaaseen)
3. Mittaa kuohukerma, sokeri ja sitruunankuori toiseen kulhoon, vatkaa pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja jatka vatkamaista kunnes vaahto on jähmeämpää. Sekoita sula valkosuklaa mukaan. Kääntele lopuksi sekaan valkuaisvaahto
4. Jaa mousse tarjouluastioihin, peitä kelmulla ja nosta pariksi tunniksi jääkaappiin
5. Valmista praliini. Öljyä leivinpaperi. Sekoita pähkinät, mantelit ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa. Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri sulaa, ja alkaa muuttua kauniin ruskeaksi.  Varo, ettet polta seosta tai itseäsi
6. Nosta kattila liedeltä ja levitä seos leivinpaperille ohueksi levyksi. Anna jäähtyä täysin ja murskaa praliini veistellä pienemäksi. Tarjoile moussen lisänä

Valmistusaika: 45 minuuttia + tekeytyminen 2 tuntia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti