Recipe in English below Finnish one
HÖLSKYPOTUT tai hölskymuusi
(neljälle-kuudelle)
1 kg varhaisperunoita
voita
sipulinvarsia
tuoretta tilli
2 prk sitruuna-tilli ranskankermaa
2. Kaada vesi pois ja lisää reilu nokare voita. Laita kansi päälle ja hölskytä kattilaa napakasti muutama kerta. (Parilla hölskytyksellä perunat jäävät liki kokonaisiksi, pehmeiksi keitetyillä perunoilla ja reilulla hölskytyksellä saat aikaan hölskymuusia)
3. Hienonna sipulinvarret ja tilli. Lisää ne ja ranskankermat kattilaan, sekoita hyvin ja laita tarjolle
Valmistusaika: 30 min
SHAKE-SHAKE POTATOES
( for 4-6 persons)
1 kg summer potatoes
butter
onion stalks / spring onion
fresh dill
lemon- dill french cream (sour cream or yogurt) - "ranskankerma" in Finland
1. Wash potatoes, but don´t peel them. Boil potatoes in salted water little bit over so they are soft
2. Drain potatoes and add a generous amount of butter. Put lid on and shake couple times
3. Chop onion stalks/ spring onion and dill. Add to pan together with french cream (or other sour cream product), mix well and serve.
Tip 1. With really soft boiled potatoes and heavy shaking you get potato mash and gentle shaking gives you more like potato salad
tip 2. If seasoned french creme is not available, you can use also other sour cream or even (turkish/ greek) yogurt and add more fresh herbs. You can vary herbs based on what is available and you like
Preparation time: 30 min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti