perjantai 17. tammikuuta 2014

Soppaa porosta

Joulukuinen yllätys, useampi kilo poron lihaa on alkujärkytyksen jälkeen kääntynyt mukaviksi kokeiluiksi. Koska poro on käristystä lukuunottamatta ollut kotikeittiössämme  tuntematon aines, olen tehnyt useimmat näistä  kokeiluista seuraamalla reseptejä. Niin tein tämän keitonkin kanssa ja lopputulos on varsin onnistunut. Ohje on Glorian ruoka&viinistä vuodelta 2010. Jopa ruokailemaan sattunut teinin ystävä, joka ei juuri aikuisten kanssa jutustele, kehui keittoa. Annos on varsin reilu  ja riittää kuudesta kahdeksalle ruokailijalle.


LAPPILAINEN KÄRISTEKEITTO

850g poron käristelihaa
2 sipulia
50g voita
ripaus suolaa
pari kierrosta mustapippuria myllystä
4 dl kuivaa valkoviiniä
1 1/2 l kuumaa lihalientä riistafondista
5 reilun kokoista kiinteää perunaa
2 isoa porkkanaa
250g Koskenlaskija juustoa (voimakas)
(10 katajanmarjaa, emme laittaneet)
*
150g leipäjuustoa
1 dl hienonnettua persiljaa

1. Ohjeessa neuvotaan sulattamaan (valmis) käristeliha padassa. Meidän käristeemme oli kahdessa pussissa kokonaisina paloina, eli ensin sulatin ja sitten suikaloin lihan ja vasta lopuksi paistoin voi-rypsiöljyseoksessa

2. Kuori ja hienonna sipuli ja lisää lihan joukkoon ja anna kuullottua. Mausta liha suolalla ja mustapippurilla (myös juustoista tulee suolaa, eli voit jättää suolan pois ja tarkistaa maun lopussa). Lisää viini ja riistaliemi. Hauduta n 40 minuuttia
3. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Paloittele sulatejuusto. Lisää juurekset ja sulatejuusto keittoon. Anna kiehua hiljakseen, kunnes juurekset ovat kypsiä
4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa
5. Hienonna persilja ja kuutioi leipäjuusto. Lisää persilja ja juusto keiton pinnalle ja tarjoile

Keitto ohjeistettiin tarjoilemaan ruisleivän kanssa. Me tarjoilimme keiton kanssa Oulunkylän ostarilta ostettua pienleipomon viikunalla maustettua leipää, jonka makeus sopi erinomaisesti voimakkaan makuiseen keittoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti