sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Väärennetty klassikko

Katselin eräänä talvisena lauantaiaamuna makuuhuoneen sängyllä loikoillen ruokaohjelmia televisiosta. Yrittäjä ja neiti olivat ostoksilla. Yllättäen teini köllähti viereeni. Ohjelmassa oli juuri valmistumassa wieninleike ja tavallisesti varsin terveellistä ruokavaliota suosiva teini taisi olla nälkäinen, sillä hän alkoi haaveilla isosta leikkeestä perunamuusin kanssa. Leike jäi sinä lauantaina toteuttamatta, sillä olin jo suunnitellut viikonlopun ateriat. Toive pistettiin kuitenkin korvan taakse ja seuraavaa viikonloppua varten selasin kotoa löytyvät perinteiset keittokirjat ja kaivoin ohjeen esiin. Oikeaoppinen wieninleike tehdään vasikasta, jota on tavallisesta marketista löytyy harvoin. Tämä väärennetty versio on valmistettu porsaan ulkofileestä, myös naudan ulkofilee tai porsaan sisäfileekin kävisivät. Ei näitä joka päivä voi syödä, mutta varsinkin teini ja neiti pitivät leikkeistä todella paljon.


WIENINLEIKE

800g possun ulkofileetä
suolaa, mustapippuria
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 dl korppujauhoja
voita, rypsiöljyä


1. Ota ulkofilee hyvissä ajoin huoneenlämpöön, leikkaa se 1 1/2 cm viipaleiksi ja naputtele viipaleet lihanuijalla muovikelmun läpi ohuiksi leikkeiksi
2. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhot, mausta jauhot reilusti suolalla ja pippurilla, riko toiselle lautaselle kananmunat ja vatkaa munien rakenne rikki, laita kolmannelle lautaselle korppujauhot
3. Painele leikkeet ensin vehnäjauhoissa molemmin puolin, kasta kananmunaan ja painele vielä korppujauhoissa, paista runsaassa voi-öljyseoksessa molemmin puolin kullan ruskeiksi. Jos paistat isompaa erää, valmiit leikkeet laita valmiit leikkeet uuniin 100 asteeseen odottamaan kaikkien valmistumista. Puhdista pannu aina jokaisen erän jälkeen ja laita uudet voit ja öljyt. Tästä määrästä valmistui 6 leikettä 
4. Viimeistele leikkeet sitruunaviipaleella ja kapriksilla, tarjoile perunamuusin kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti