tiistai 11. helmikuuta 2020

Talviruokaa kaalista

Talvi, jos tätä muuten kuin kalenterin mukaan voi talveksi kutsua, on juuresten ja kaalin parasta sesonkia. Perinteisten kaaliruokien, kuten kääryleiden ja laatikon valmistaminen ei ole vaikeaa. Aikaa pitää kyllä varata, jotta kaalin luontainen makeus nousee esiin. Ajasta suurin osa tosin kuluu ruuan paistuessa uunissa eli koko aikaa ei hellan edessä tarvitse seistä. Itse teen kaalilaatikkoa tai -kääryleitä aina reilusti, osan voi aina pakastaa. Nyt esimmäistä kertaa kasvisversio kaalilaatikosta, ilman voita jopa vegaaninen.

KAALI-LINSSILAATIKKO
(2 uunivuokaa, eli varmaan kuudelle- kahdeksalle)

1 kg valkokaalia
1 iso sipuli
2 isoa porkkanaa
1 dl ohraryynejä
1 prk käyttövalmiita linssejä
5 dl kasvislientä (tai tarpeen mukaan)
1 tl suolaa, mustapippuria myllystä
3 tl meiramia,  3 tl oreganoa
siirappia
voita (vegaanilla kasvimargariinia)

1. Keitä ohra paketin ohjeen mukaan  
2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia rypsiöljyssä, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi, 
3. Leikkaa kaali suikaleiksi ja paista rypsiöljyssä parissa erässä, kunnes kaali painuu kasaan. Tähän menee 15-20 minuuttia
4. Kuori ja raasta porkkanat. Valuta ja huuhtele linssit. Yhdistä kaikki aineet isossa kulhossa. Mausta oreganolla, meiramilla, mustapippurilla ja suolalla
5. Voitele uunivuoka (tai kaksi) rypsiöljyssä ja kaada seos vuokiin. Kaada päälle kasvislientä, seos saa melkein peittyä. Lisää 2 rkl siirappia/ vuoka ja sekoita
6. Paista  200-asteessa  30 min. Lisää vuuan pinnalle voita ja alenna uunin lämpö 125-asteessen. Jatka paistamista vielä pari tuntia (lisää tarvittaessa kasvislientä, jos laatikko uhkaa kuivua)
7. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa

Valmistusaika: 40min + paistaminen 3 h 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti