Gastronomisen käsityksen ja kaipa terveydenkin vuoksi sinisimpukoiden sanotaan näillä leveysasteilla olevan parhaimmillaan niiden kuukausien aikana, joiden englanninkielisessä nimessä on r-kirjain. Eli syyskuulta huhtikuulle. Suomalaista sinisimpukkaa ei toki saa, vaan simpukat tuodaan tavallisesti Tanskasta tai Norjasta. Sesonki on kuitenkin juuri nyt parhaimmillaan. Ostaessani perjantaina tonnikalaa, osuivat kalatiskissä silmiini myös sinisimpukat. Niistä siis ruokaa lauantaina. Minulle on kaksi luottoreseptiä, toinen klassikko simpukoita merimiehen tapaan ja toinen simpukoita kookosmaidossa. Nyt kehittelin uuden. Sofritto eli makupohja tuo toki makua liemeen, mutta minä pidän myös kasvisten tuomasta pureskeltavuudesta. Yleensä meillä jää simpukkapadan lientä. Olen ottanut tavaksi ottaa sen talteen ja käyttää kastikkeena, kuten näissä isänpäivän haukikvenelleissä. Nyt heitin maanantaina liemeen äyriäisiä ja pikainen kastike pastalle oli valmis.
SIMPUKOITA SAHRAMI-HUMMERILIEMESSÄ
(kahdelle pääruokana, neljälle alkuruokana)
1kg sinisimpukoita
1 sellerinvarsi
1 iso porkkana
1 iso salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 pss sahramia
2 dl kuivaa valkoviiniä
(samaa, jota aiot juoda simpukoiden kanssa, esim chablis)
2 rkl hummerifondia
1 dl kuohukermaa
tuoretta lehtipersiljaa
1. Puhdista simpukat, ja varmista, että kaikki ovat elossa (eli avoinna simpukka menee kiinni kun kopautat sitä)
2. Pilko sellerinvarsi ja kuoritut porkkana ja sipulit pieniksi kuutioiksi (valmistat siis italialaisittain soffritton, joka sopii monen ruuan makupohjaksi)
3. Paista kasvisseosta wokkipannussa rypsiöljyssä muutama minuuti välillä sekoittaen, Lisää tomaattipyree ja sekoita hyvin. Sekoita sahrami valkoviiniin ja kaada wokkin ja anna kiehahtaa. Lisää hummetifondi, simpukat ja laita kansi päälle. Anna kiehua kunnes kaikki simpukat aukevat eli noin 3-5 minuuttia
4. Lisää kerma, ja sekoita. Hienonna pinnalle lehtipersiljaa ja nauti hyvän leivän kanssa. Vain kiinniolevat simpukat syödään
Valmistusaika: < 30 min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti