sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Talviruokaa

Talviseen päivään sopii tuhti pataruoka. Jos pakkanen sallii, voi padan hautuessa ulkoillakin. Tällä Mysi Lahtisen ohjeella olen tehnyt pataa jo toistakymmentä vuotta. Jostain syystä se vain ei ole päätynyt blogiin. Edellisen kerran valmistin pataa vuodenvaihteessa reilun annoksen. Osa padasta jäi nuorille kotiin ja osan me aikuiset otimme mukaan mökille. Teineillä lisukkeena oli riisiä, ja mökillä pata nautittiin keitettyjen perunoiden kanssa. Molemmissa paikoissa makuja täydensivät Kivilahdenrannasta poimitut karpalot. Padasta ei tullut yhtään kuvaa, joten kuvassa tunnelmakuva mökkisaunalta.


MOSKOVANPATA
(kuudelle - kahdeksalle)

n. 1,2 kg naudanpaistia
voita, rypsiöljyä
2 isoa sipulia
3 suolakurkkua (venäläistä)
hunajaa
mustapippuria
cayennepippuria
lihalientä
paketti (170g) Aura-juustoa
2 prk (à 120g) smetanaa

1. Laita uuni lämpiämään  200-asteeseen
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi suolakurkut, laita kurkkukuutiot siivilään valumaan, ja siivilän alle astia, jotta liemi jää talteen
3. Kuutioi naudanpaisti. Paista kuutiot muutamassa erässä voin ja rypsiöljyn seoksessa mukavan ruskeiksi. Nosta sivuun
3. Paista sipuleita padassa voin ja rypsiöljyn seoksessa muutama minuutti, lisää 2/3 suolakurkkukuutioista ja reilu loraus hunajaa. Paista muutama minuutti, mausta musta- ja cayennepippurilla. Lisää pataan ruskistetut lihat. Kaada päälle lihalientä, kunnes lihat ovat peitossa. Murusta sekaan juusto ja lisää smetana, sekoita. Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Anna kypsyä tunti ja alenna uunin lämpötila 150 asteeseen, kypsennä vielä 30-45 minuuttia
4. Ripottele loput suolakurkut pinnalle ja tarjoile riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa, lisäkkeenä puolukoita tai karpaloita.

Valmistusaika: 30 minuttia + uunissa  1t 45 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti