sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Irjan-päivän kakku

Leivonta on meillä tavallisesti neidin juttu. Nyt minua koukutti Glorian Ruoka&Viinin kahvilla maustettu suklaakakku. Neiti ei kahvista oikein perusta, joten hän ei ohjeesta innostunut.  Jo taikinan maistaminen kertoi, että kakku tulee olemaan hyvä. Jopa neiti piti taikinasta. Kakusta pidimme kaikki. Alkuperäisen ohjeen pähkinät korvasimme kuivatuilla karpaloilla. Kakun vehnäjauhomäärä on niin pieni, että jauhot voinee helposti korvata gluteenittomilla jauhoilla, rakenteen siitä kärsimättä. Näin pappakin olisi voinut herkutella tällä kakulla. Tosin ei mummukaan päässyt kakkua maistamaan. Irjan-päiväkakuksi tätä kuitenkin kutsuimme.


KAHVILLA MAUSTETTU KARPALO-SUKLAAKAKKU

175g tummaa suklaata
2 dl kuivattuja karpaloita
175g voita
3 kananmunaa
2 dl hienoa sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
3 tl espressojauhetta

kuorrutus:
150g tummaa suklaata
1 1/2 dl vispikermaa
1 rkl voita
*
sormisuolaa

1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen
2. Sulata voi, sekä suklaa
3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita sokeri voisulaan, ja lisää keltuaiset yksi kerrallaan. Sekoita mukaan suklaa- Lisää jauhot, kahvi ja karpalot
4. Vaahdota valkuaiste ja kääntele valkuaisvaahto taikinaan
5. Rypistä leivin paperi ja laita irtopohjavuokaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 35 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä tahmeaksi. Anna kakun jäähtyä ja kumoa
6. Kaada kerma kattilaan, lisää suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa voi joukkoon. Anna jäähtyä hetki ja kaada kakun pinnalle. Ripottele kakun pinnalle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua

Valmistusaika : 15 min + paistaminen 35 min + jäähtyminen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti