tiistai 10. maaliskuuta 2015

Kauden viimeiset blinit

Blinikausi alkaa kääntyä parsakaudeksi, mutta tämä kopioitu ohje pitää saada omaankin arkistoon talteen.  Bliniaterian valmistelu alkaa jo edellisenä iltana taikinapohjan valmistamisella. Tai jopa kahta päivää ennen, kuten itse tällä kertaa tein. Ensin taikina käymään perjantaina, blinien paistaminen lauantaina ja itse ateria vasta sunnuntaina. Jos blinit paistaa etukäteen, valmiit blinit sivellään voisulalla ja lämmitetään 180-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Valmistin tämän ohjeen kaksinkertaisena ja siitä riitti reilusti seitsemälle ruokailijalle, kun tarjolla oli myös alku- ja jälkiruokaa. Blinejä tuli 17.

BLINIT

taikina:
4 dl kermaviiliä
25g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
*
1 1/2 dl kevytmaitoa
1 rkl voita sulatettuna
1 tl suolaa
1 kananmunan keltuainen
1 kananmuna valkuainen

paistamiseen voita

lisäkkeeksi: muikun- ja kirjolohenmätiä, smetanaa, punasipulia, tonnikalamössöä, katkarapuskagen, suolakurkkuja ja hunajaa

1. Valmista taikinan ensimmäinen osa. Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkuun murennettu hiiva, jauhot ja sokeri. Anna käydä huoneenlämmössä yön yli (8-12t)
2. Sekoita seuraavana päivänä taikinaan kuuma maito, voisula, suola ja keltuainen
3. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja kääntele taikinaan
4. Paista blinipannulla voissa paksuhkoja blinejä. Jotta blinit kypsyvät myös sisältä, lämpö saa olla mieto (minun 3-asteikkoisella hellallani käytin 1 1/2) Blini on valmis käännettäväksi, kun sen pinta alkaa kuplia ja blini tuntuu pysyvän kasassa. Lisää voita aina blinin kääntämisen jälkeen. Ja kahdella tai useammalla pannulla homma sujuu vähän nopeammin....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti