keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Nuotiolla

Mitä on juhla ilman perinteitä? Kivilahden rannan perinteeksi on muodostumassa letun paisto juhannuspäivän illalla. Taikinan kanssa tuli vähän säätämistä. Aloitin maidolla, kun huomasin sitä olevan vajaa puoli litraa ja aamun kahvimaitokin piti turvata. Tämä oli onneksi, sillä lisänä käytettu vichy teki letuista ihan rapeita. Tänä vuonna pikkuneitikin opetteli letunpaiston saloja. Kuuma muurikka ja tuli alla on haasteellinen. Hyvin kuitenkin selvittiin ja letut maistuivat mansikkasurvoksen kanssa. Itselläni olisi ohjelmassa ison muurinpohjaletun paistamisen opettelu. Nyt vain pienet onnistuvat.


MUURINPOHJALETUT

(2 dl maitoa)
(5) 7 dl sitruunavichyä
(nyt siis sekoitus 2 dl maitoa ja 5 dl vichyä)
2 munaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl hienoa sokeria
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl ohrajauhoja

1. Sekoita munat vichyyn hyvin vatkaten, lisää muut aineet koko ajan sekoittaen. Taikina saa olla ohutta, jolloin tuloksena ovat pitsimäiset letut. Anna taikinan seistä pari tuntia
2. Kuumenna muurikka tasaisen kuumaksi ja levitä pinnalle rypsiöljyä. Sekoita taikina ja laita kauhalla pieniä lettuja ympäri muurikkaa, kun toinen puoli on paistunut, käännä lettu.Tarjoile letut sitä mukaa, kun niitä valmistuu. Lisää rypsiöljyä jokaisen annoksen jälkeen, näin saat rapeareunaisia lettuja.

Ensimmäinen muurikallinen tuppaa epäonnistumaan, muurikka on liian kuuma/ kylmä, tuulee liikaa tai mikä tahansa muu paistajasta riippumaton syy. Seuraavilla kerroilla lettujen laatu on jo paljon tasaisempi, kunnes tulesta huolehtiva henkilö unohtaa tehtävänsä ja pahimmillaan päästää tulen hiipumaan. Sekin on onneksi korjattavissa. Eli lettunuotiolla ollaan nauttimassa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti