keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Kymmenen tuhatta

Olen viime viikkoina tyhjennellyt pakastinta. Muut marjat on syöty jo aiemmin ja viimeinen mansikkarasiakin pääsi käyttöön raparperimansikka-kiisseliin. Pakasteessa oli myös pussissa pari sei-filettä, mihin lie olen niitäkin tarvinnut. Kalakeittoa siis pöytään. Perinteinen kalakeitto seistä ei pahemmin houkutellut, joten lähdin itämaisiin makuihin. Tuloksen mukavan raikas keitto, johon saa vaihtelua aineita muuntelemalla. Perusidea on sovellus kirjan Asian soups seafood laksa-ohjeesta. Laksa on kiinalaisten siirtotyöläisten mukanaan Malesiaan viemä mausteinen keitto. Tai näin minulle on joskus kerrottu. Kaukoidässä enemmän matkaillut yrittäjä on myös päässyt maistamaan näitä aitoja makuja paikallisissa katukeittiöissä. Tätä keittoa syödessä pääsee harjoittelemaan syömäpuikkojen käyttöä, sillä sattumat syödään puikoilla ja liemi juodaan kulhosta.




MERELLINEN LAKSA

1 chili
2 valkosipulinkynttä
1 limetti
(1 rkl kalakastiketta- ei tällä kertaa ollut kotona)
rypsiöljyä ( + jotain pähkinäistä öljyä)
1 l kuumaa kanalientä
400ml kookosmaitoa
400g seitä
180g katkarapuja
3 porkkanaa
100g minimaisseja
150g sokeriherneen palkoja
vermicellinuudeleita
korianteria



1.Sulata kala & katkaravut
2.Kuori ja hienonna valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Pese limetti, raasta kuori ja purista mehu
3.Kuumenna öljy kattilassa. Mauksi voi lisätä jotain pähkinäistä-, kuten seesamiöljyä. Kuullota valkosipulia & chiliä pari minuuttia. Lisää limetin kuori ja ½ mehusta, sekoita hyvin. Lisää kanaliemi ja kookosmaito. Anna kiehua hiljakseen 5 minuuttia
4.Tällä välin kuori porkkana ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi, leikkaa viipaleet vielä vinosti muutamaan palaan. Halkaise maissit pitkittäin ja puolita vielä. Leikkaa herneenpalot vinottain paloiksi
5.Paloittele kalat
6.Lisää liemeen porkkanat ja maissit, keitä kolmisen minuuttia. Lisää kala ja herneenpalot. Keitä pari minuuttia.
7.Kaada nuudelit kulhoon ja lisää päälle 1 l kiehuvaa vettä, sekoita hyvin ja peitä kannella, anna seistä 3 minuuttia.
8.Lisää lopuksi katkaravut, kuumenna, älä enää keitä. Sekoita mukaan ½ limetin mehu ja runsaasti hienonnettua korianteria.
9.Ota nuudelit vedestä ja annostele kulhoon ja nosta kauhallinen kuumaa keittoa päälle. Lisäkkeenä voi tarjota vielä chilitahnaa, jolla keiton tulisuusastetta voi tuunata mieleisekseen. Peruspohja on miedohko.

Ai miksi "kymmenen tuhatta" - erään käännöksen mukaan laksa tarkoittaa kymmenen tuhatta, makua joita voidaan keittoon laittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti