keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Jouluaaton makuja

Mökkijouluumme kuuluu erilaisia makuja jouluun liittyen, mutta varsinaisia jouluruokia emme mökillä valmista emmekä syö. Jouluaattona teemme perinteisen hautausmaakierroksen isovanhempien kanssa ja sen jälkeen siirrymme mummolaan nauttimaan äitini valmistaman aterian. Tämän aterian perusjutut ovat pysyneet samoina lapsuudestani asti. Yleensä mukana on jotain uuttakin , kuten tänä vuonna Waldorfin salaatti. Joskus tämä uutuus jää elämään, toisinaan kyseessä on kertakokeilu. Tässä noutopöydän menu, ilman ohjeita (ehkä nekin seuraavat joskus)

Graavilohi
Joulusilli
Suolasienisalaatti
Waldorfin salaatti
Rosolli ja kastike
Joulun vihreä salaatti

Imelletty perunalaatikko
Jouluinen juureslaatikko (porkkanaa, juuriselleriä ja lanttua)
Kinkkun, sinappi
Keitetyt luumut ja herneet

Imelälimppu
Ruisleipä
Saaristolaisleipä
Voi
***
Vesi
Kotikalja
Maito
***
Kahvi
Joulupiparit
Joulutortut
Jouluinen hyydykekakku
(kakkupohja,piparinmakuinen hyydyke, karpalokiille)

maanantai 21. joulukuuta 2009

Hyvää Joulua!



Mafalda perheineen siirtyy mökin rauhaan joulun viettoon. Länsiuusimaalaiselta kalakauppiaalta hankitut kalat ja mädit odottavat pakkaamista. Mökille matkaavat myös pikkuneidin tekemät piparit ja Fazerin vihreät kuulat. Jouluaattona pääsemme nauttimaan äidin perinteisistä jouluherkuista ja niistä blogissa enemmän kun pääsemme taas sivistyksen pariin arjen koittaessa.


kuvassa mökkimme Kivilahdenranta, jossa kuulee hiljaisuuden

Vitamiineja jälkiruuassa


Tuhdin talvisen padan jälkeen kaipaa jotain raikasta jälkiruuaksi. Joulun Ruoka-Pirkassa oli maustetun hedelmäsalaatin ohje, joka päätyi vähän mukaillen kokeiluun. Aiemmin olen kokeillut kanelia ja inkivääriä hedelmien mausteena. Tämän ohjeen kardemumma oli uusi ja kannattava tuttavuus.

HEDELMÄSALAATTI

2 päärynää
250g viinirypäleitä
1 tlk (400g) mangoviipaleita
4 rkl kuivattuja karpaloita
1/2 tl kardemummaa
1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu

1. Pese ja kuutioi päärynät ja halkaise viinirypäleet, valuta mangoviipaleet
2. Pane hedelmät tarjoiluastiaan ja lisää karpalot
3. Mausta sitruunanmehulla, raastetulla kuorella ja kardemummalla. Anna vetäytyä viileässä ennen tarjoilua

sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Talvipataa


Viikonloppuna teinillä taas pitkät harkat ja muu porukka kiinni jouluvalmisteluissa, joten ruuan piti valmistua itsekseen ja sopia koleaan pakkassäähän. Huomaa selvästi, että näin talvella ateriat ovat myös tuhdimpia, enemmän punaista lihaa. Kaipa elimistö kertoo, mitä se kaipaa. Yrittäjä lähti ottamaan muutaman päivän omaa aikaa eli lämmittämään mökkiä etukäteen joulua varten ja padan loppu pakattiin hänelle mukaan.

MERIMIESPIHVI

16 perunaa
2 isoa sipulia
1 kg naudan lihaa esim lapaa tai ulkopaistia
pullo olutta
1/2 l lihalientä
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

1. Kuori ja viipaloi sipulit ja perunat
2. Poista lihasta kalvot ja viipaloi n. 0,5 cm paksuisiksi , n. 5 x 5 cm kokoisiksi viipaleiksi
3. Paista lihaviipaleisiin väri molemmin puolin ja mausta suolalla ja pippurilla
4. Lado pataan kerroksittain lihaviipaleita, sipulia ja perunoita, kaada päälle olut ja lihaliemi
5. Hauduta uunissa 150 asteessa n. 1 1/2 tuntia. Tarjoile etikkapunajuurien ja suolakurkun kanssa

torstai 17. joulukuuta 2009

Intialaista


Itämaisista ruuista olen hurahtanut thaimaalaiseen, ihana sekoitus tulisuutta ja raikkautta. Intialainen ruoka tai voiko edes sanoa intialainen, sillä maahan on suuri ja keittiöitä lukuisia, ei ole koskaan ollut suuri rakkauteni. Yksi poikkeus on, peruna-kukkakaalicurry on ehdottomia lempiruokiani. Ensikosketuksen tähän herkkuun sain vuosia sitten lomamatkalla Goalla, ennen turismin kosketusta alueeseen. Täysin samanlaista en ole tuon matkan jälkeen syönyt, koska intialaisethan sekoittavat maustesekoituksensa itse ja jokaisella kokilla on omat sekoituksensa. Tässä yksi versio, lempeän tulinen. Ohje mukailtu Olivia-lehden numerosta 1/10,linssit oma lisäykseni.  Itselleni riitti curry, mutta perheelle paistoin lisäksi kevyesti nuijitut broilerin rintafileet. Fileet maustoin vain suolalla ja pippurilla. Lisäksi pöydässä oli kahvinsuodatinpussissa valutettua rasvatonta jugurttia, jota teini ja pikkuneiti laittoivat curryn päälle makuja loiventamaan. Pelkkänä kasvisruokana tämä olisi neljän hengen annos, mutta lisukkeen kanssa riittää kahdelle päivälle.

PERUNAA JA KUKKAKAALIA CURRYSSA

8 keitettyä perunaa
kukkakaali
2 dl käyttövalmiita linssejä
2 punasipulia
5 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chili
3 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tl korianterin siemeniä (OMIA!, kuivattu kesäisestä yrtistä)
1/2 tl currya
1/2 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1/2 tl juustokuminaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 tlk a´400g kuorittuja tomaatteja
1tl suolaa
2 tl sokeria
1 tlk a´400g kookosmaitoa
rypsiöljyä paistamiseen
tuoretta korianteria

1. Kuori ja hienonna punasipuli, kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.
2. Rouhi korianterin siemenet ja mittaa curry, chilijauhe, kurkuma, juustokumina ja tomaattipyre valmiiksi lautaselle
3. Lämmitä iso paistinpannu / wokkipannu ja kuumenna öljy. Paista sipuleita, inkivääriä ja chiliä miedolla lämmöllä viisi minuuttia
4. Lisää curry, chilijauhe, kurkuma, juustokumina ja tomaattipyre. Paista viitisen minuuttia. Lisää kuoritut tomaatit ,anna kiehahtaa. Lisää suola ja sokeri
5. Lisää kookosmaito ja linssit ja anna kiehua kannen alla 20-25 minuuttia
6. Lohko kukkakaali reiluiksi paloiksi ja kuutioi perunat
7. Keitä kukkakaalia pari-kolme minuuttia (kunnes haarukka menee läpi, reilu purutuntuma) ja kaada vesi pois
8. Lisää perunat ja kukkakaalit curryyn , sekoita hyvin, anna kiehahtaa
9. Saksi joukkoon korianteri

Lapsuuden makuja


Lapsuudessani äiti teki kahdenlaista lihapiirakkaa jouluksi, toiseen tuli jauhelihatäyte ja toiseen kalatäyte. Taikina tehtiin aina kotona, modernisti ja kevyesti rahkavoitaikinana.En tiedä olisiko kaupasta valmista taikinaa voinut ostaakaan? Muuttaessani omaan asuntoon valmistaikinoita oli jo saatavavana, mutta niiden käyttäminen tuntui jotenkin kielletyltä. Nykyisin oikaisen surutta, en koskaan saisi aikaiseksi niin maukasta ja lehtevää taikinaa kuin valmiit ovat, ja käytän aikaani mieluummin johonkin muuhun kuin kaulimiseen ja kääntämiseen. Eilen tein iltapalalle lihapiirakan ja toinen jäi vielä pakastettavaksi mökille mukaan otettavaksi. Äidiltä perityn ohjeen täytteeseen ei tule kananmunaa. Yrittäjän äidin piirakassa oli kananmunaa, liekö se hämäläisen ja savolaisen lihapiirakan eroavaisuus?

VANHANAJAN LIHAPIIRAKKA

2 pakettia (a`500g) voitaikinaa

400g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl puuroriisiä
suolaa, mustapippuria
paprikajauhetta
( 1/2 prk tomaatti-basilika kevyt creme fraiche)
*
kananmuna voitelemiseen

1. Keitä riisi paketin ohjeen mukaan
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit ja paista jauheliha murumaiseksi
3. Sekoita keitetty riisi ja jauheliha ja sipulit, mausta
4. Kaapista löytyi puolikas creme fraiche purkki, jonka lisäsin sekaan. Äidin versiossa sitä ei olisi.
5. Kauli sulaneet voitaikinat pellin kokoisiksi levyiksi. Levitä jauhelihariisiseos levyn toiselle puoliskolle. Kastele levyn reunat vedellä ja käännä toinen puolisko jauhelihariisiseoksen päälle. Painele reunat huolellisesti kiinni haarukalla. Päälle voi tehdä taikinan lopusta koristeitä. Äiti veti yleensä taikinapyörällä pitkiä nauhoja taikinasta ja tekin ristikon.
6. Voitele piirakat kananmunalla ja pistele haarukalla muutama reikä pintaan. Paista 200-asteessa noin 30 minuuttia.

Valmista aamiaista

Teini innostui syksyllä tekemään munakkaita, aamiaiseksi, välipalaksi, iltapalaksi. Monena aamuna viikossa valmis aamiainen odotti koko perhettä. No, kahvit piti itse keittää ja toisinaan siistiä keittiö. Vaikka pääsääntöisesti teini kyllä siivoaa omat jälkensä, tai käyttää avuliaan pikkuneidin palveluksia. Nyt munakasinto on vähän laantunut. Pitkä syksy näkyy ja sen myötä uni maittaa aamulla pidempään. Tällä viikollakin on kuitenkin valmistunut yksi munakas. Yleensä teini rikastaa munakkaitaan kinkulla, toisinaan paprikakuutioilla.



KINKKUMUNAKAS

6 kananmunaa
2 rkl vettä/ muna
rypsiöljyä pannulle
1 dl kinkkukuutioita
yrttejä (esim persilja, ruohosipuli)
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa

1. Riko munat kulhoon, kaada vesi sekaan ja lisää mausteet. Sekoita hyvin, jotta munien rakenne menee rikki. Lisää kinkkukuutiot ja sekoita
2. Kaada kuumalle pannulle rypsiöljy ja munakasseos. Sekoita puulastalla hyytyvää munamassaa tasaisin vedoin, kunnes munakas hyytyy
3. Lisää loppuvaiheessa yrtit, taita kypsä munakas kahtia ja tarjoile

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Joululeivontaa

Viikonloppuna aloittelimme joululeivontaa. Aika suureellisesti sanottu, kuulostaa kuin meillä valmistauduttaisiin jouluun leipomalla useita kertoja. Varsinaisissa joululeivonnaisissa on harvoja, joista edes pidän. Joulukakkuja en saa koskaan onnistumaan (olenkohan edes kunnolla yrittänyt?) ja piparit ovat parhaita taikinana . Joulutortut maistuvat juuri uunista otettuina ja tomusokerilla silattuna pariin otteeseen. Yrittäjä tosin nimeää joulutortut lempi-joulu-leivonnaisekseen. Sunnuntaina tein yhdestä valmistaikinasta torttuja päiväkahville. Kun luumumarmeladin laittaa taiteltujen sakaroiden päälle, pysyvät ne paremmin kiinni ja ulkonäkökin on mielestäni kauniimpi. Osa tortuista jätettiin voitelematta kananmunalla, jotta pikkuneidin ystävätärkin pystyi niitä syömään.


Erilaisia pikkuleipäreseptejä olen bongaillut pitkin syksyä. Tämä ohje kuulosti helpolta ja herkulliselta, vain ainesten sekoitus ja tangot pellille. Vaivalloiset kaulimiset ja muottien kanssa sähläämiset puuttuivat kokonaan. Helppo ja herkullinen on lopputuloskin. Luin ohjeen vähän huonosti ja rouhin 2 levyä ja sulatin vain yhden, mutta se ei valmiissa kekseissä näkynyt (tai ainakaan minä en huomannut). Alkuperäisen ohjeen puolukat korvasin karpaloilla. Keksit ovat varsin makeita, joten karpaloiden määrää voisi lisätäkin tai suklaan määrää vähentää. Alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä 6/08



VALKOSUKLAA-KARPALOKEKSIT
24 kpl

3 levyä (a´100g) valkosuklaata
50g voita tai margariinia
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100g kuivattuja karpaloita
2 munaa

1. Rouhi 1 suklaalevy sormenpäänkokoisiksi paloiksi, sulata loput suklaat voin kanssa
2. Sekoita kuivat aineet kulhossa, riko joukkoon munat, lisää voi-suklaaseos ja sekoita taikinaksi
3. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile pellille 2 pellin pituista ja 8 cm leveää nauhaa
4. Paista 200- asteessa n 15 minuuttia, kunnes tangot ovat kullanruskeita
5. Nosta pelti uunista ja katkaise virta, leikkaa tangot 2 cm viipaleiksi ja erottele toisistaan, anna jäähtyä pellillä kymmenen minuuttia ja nosta keksit vielä uunin jälkilämpöön vartiksi

Äijäsalaattia


Kylmänä talvipäivänä pitää salaatinkin olla lämmintä. Teen usein pinaattisen lisukkeen, mutta nyt pinaattia oli saatavana vain pienissä rasioissa, jolloin arkiruuan hinta olisi noussut kohtuuttomaksi. Salaatti valmistui siis pikkusalaateista ja oli varsinkin perheen miesväen makuun. Kahdeksankymmentäluvun hitti kiinankaali sopii tähän lisukkeeseen myös hyvin. Salaatti tarjottiin uunilohen kaverina.

LÄMMIN SALAATTI

4 pikkusalaattia
1 sipuli
paketti pekonia
rypsiöljyä paistamiseen
mustapippuria, muskottia

1. Kuori ja viipaloi sipuli, leikkaa pekoni pieneksi ja irrottele salaatinlehdet toisistaan
2. Kuullota sipulit rypsiöljyssä, lisää pekonit ja anna vähän ruskistua
3. Lisää salaatit ja kääntele kunnes alkavat seos alkaa painua kasaan, salaattiin saa jäädä purutuntumaa
4. Mausta ja tarjoile lämpimänä

maanantai 14. joulukuuta 2009

Suu makeaksi

Olen aikoja sitten onnistunut pilaamaan perheeni opettamalla sen vaatimaan jälkiruokaa aterian päätteeksi. Olen tosin itsekin sitä mieltä, että hyvän aterian kruunaa sopiva jälkiruoka. Noutopöytätyyppisissä tarjoiluissa otan usein alkuruokapöydästä, ja jätän pääruuat väliin, jotta tilaa jää... jälkiruuille ( huom monikko). Nyt valmistui vain yksi jälkiruoka, mutta annoksesta tuli pieni, joten seuraavalla kerralla suunnittelin kaatavani seoksen pieniin laseihin ja kehitteleväni kaveriksi vaikka valkoisen version ja jotain hedelmäistä. Ohje on HS/ Ruokatorstai-kirjasta. Jälkiruuan koristeli teini, joka ei kursaillut kermavaahdon määrässä. Moussessa on mukava mokkainen maku.

MOKKASUKLAAMOUSSE

50 g tummaa suklaata
(1 rivi Fazerin tumma leivontasuklaalevystä)
1 liivatelehti + vettä
tilkka vahvaa kahvia
1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl kuohukermaa

1. Laita liivatelehti veteen likoamaan viideksi minuutiksi
2. Kuumenna kahvi kiehuvaksi
3. Sulata suklaa
4. Vaahdota munat ja sokeri
5. Vaahdota kerma
6. Purista liivatteesta vesi pois ja sekoita kahviin
7. Sekoita suklaa muna-sokeri seokseen, kaada myös jäähtynyt kahvi-liivate sekaan, sekoita hyvin
8. Kääntele kerma muiden ainesten joukkoon
9. Anna jähmettyä viileässä pari tuntia


Makua siideristä

Sunnuntain ruoka perustuu kopioituun reseptiin, tällä kertaa perjantaireseptistä lainattuun sinappi-siideripossuun. Possu sinappikermakastikkeessa on jonkinlainen
klassikko ja olen aiemmin varioinut sitä muunmuassa kurkkusalaatilla, mutta siideri oli uusi lisä. Kun kopioin reseptiä, teen (yleensä) ensimmäisen kerran orjallisesti ohjeen mukaan, mutta jatkossa sovellan reseptin omaan makuun tai kaappien antimiin sopivaksi. Tämäkin oli muiden perjantaireseptien tapaan selkeä ja maukas ohje. Sinapin tulee kuitenkin olla juuri reseptissä mainittua ja siiderin aitoa englantilaista/ ranskalaista, suomalaiset limusiiderit eivät mausta kastiketta samalla lailla. Kuvan siideripullosta riitti mukavasti lasilliset ruuan seuraksikin. Pikkuisen muuntelin reseptiä jo nyt, ja seuraavalla kerralla lisään mukaan omenaa, joku kirpeähkö lajike, kuten Granny Smith tai kotimainen Valkea kuulas, sopisi hyvin.


POSSUA SINAPPI-SIIDERIKASTIKKEESSA

4 kasslerpihviä
1 sipuli
2 rkl Al Alcienne Dijon sinappia
1,5 dl kuivaa omenasiideriä
2 dl kermaa
tilkka vettä
suolaa, mustapippuria
rypsiöljyä paistamiseen

1. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla
2. Kuullota kuorittu ja hienonnettu sipuli pannulla ja siirrä korkeampi laitaiseen matalaan kasariin
3. Paista pihvit pannulla ja siirrä kasariin, huuhtele pannu vedellä ja kaada vesi kasariin
4. Lisää kasariin siideri ja anna kiehahtaa
5. Lisää joukkoon sinappi ja kerma ja anna kiehua 10 minuuttia


sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Keltaista pastaa

Parhaat pastakastikkeet perustuvat selkeisiin makuihin ja vain muutamaan raaka-aineeseen. Tämäkin ohje on yksinkertainen, mutta käy juhlavammankin aterian osaksi. Parhaimmillaan kastike olisi tuoreista äyriäisistä valmistettuna, joita peruskauppojen valikoimissa ei juurikaan ole. Toisaalta on kastike valmistunut mökillä pelkistä pakastekatkaravuistakin ja yhtä hyvää oli! Nyt mukana oli hyviä pakasteäyriäisiä vähän fiiliksen mukaan. Tässä olen puritaani, äyriäispastan päälle ei raasteta parmesaania!

SAHRAMI-ÄYRIÄISPASTA

500 g spagettia

250 g jättikatkaravun pyrstöjä
200 g sinisimpukoita
250 g äyriäissekoitusta
rypsiöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
1 appelsiini
2 pss sahramia
1 lasi kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa
suolaa, mustapippuria

1. Ota äyriäiset sulamaan hyvissä ajoin
2. Sekoita sahrami viinilasilliseen
3. Kuori sipuli, leikkaa kahtia ja taas kahtia ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi
4. Kuori ja hienonna valkosipuli
5. Pese appelsiini ja raasta sen kuori sekä purista mehu
6. Pese ja viipaloi fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Jätä lehtitupsut pinnalle koristeeksi
7. Kuullota sipulit ja fenkoli rypsiöljyssä. Lisää sahrami-viiniseos, appelsiinimehu sekä kuoriraaste ja sekoita hyvin. Lisää kerma, suola ja pippuri ja anna kiehahtaa. Tähän asti voit valmistella etukäteen
8. Laita pasta kiehumaan
9. Pastan ollessa "minuuttia vaille valmis" kaada äyriäiset kastikkeeseen, kiehauta ja tarkista maku
10. Kaada pastasta vesi pois ja kaada tarjoiluastiaan ja kastike päälle, pinnalle fenkolin lehtitupsut hienonnettuna



Paistia

Perjantaina yritimme käydä kaupassa ajatuksella. Tämä tarkoittaa, että ensin mietitään mitä tulevina päivinä syödään, sitten kurkistetaan kaappeihin ja kirjoitetaan ostoslista. Valmistamalla kaikille viikonlopun päiville (mukaanlukien perjantai-ilta) hyvää ruokaa reilu annos saadaan myös parille-kolmelle arkipäivälle ateria ja taas ollaankin viikonlopussa. Alunperin suunnittelin sunnuntaille paistia, mutta golf näytti sekoittavan lauantain ja sunnuntain, ja perjantaina oli aikaa eli paahtopaisti pääsi perjantain ohjelmaan. Perusohje on päässä, mutta googlailin lisukkeita ja päädyin pastanjauhajiin . Ja niin meillä käärittiin paisti sanomalehtiin aiemmin käytetyn folion sijasta. Tuloksena erittäin mehevä, tasainen punainen paisti.

NAUDAN PAAHTOPAISTI

1,3 kg paahtopaistia
rypsiöljyä
Maldon-suolaa
mustapippuria

1. Ota liha lämpenemään vähintään puoli tuntia ennen aterian valmistusta
2. Sivele paisti rypsisöljyllä ja paista kuumalla pannulla nopeasti joka puolelle väri
3. Laita paisti uunivuokaan ja lihapämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Paista 125- asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 58- astetta. Meillä pidetään punaisesta lihasta, kypsempää haluavat antavat paistin olla uunissa kunnes lämpömittari näyttää 62-65. Paistihan jatkaa kypsymistä vielä kääreessään. Kaada uunivuokaan valunut liemi kulhoon talteen kastiketta varten
4. Kaada lautaselle suolaa ja rouhittua mustapippuria ja kierittele paisti seoksessa. Kääri paistin ympärille ensin yksi voipaperi ja sen jälkeen useampia sanomalehden sivuja yksitellen. Jätä paisti lepäämään noin tunniksi.
5. Ota sanomalehdet pois paistin päältä. Kaada voipaperiin valunut liemi talteen kastiketta varten.
6. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi

Paistin kaveriksi valmistuivat samasta osoitteesta lainatut sipulit (teinille ja pikkuneidille hunajaporkkanoita)

PUNASIPULIA UUNISSA

2 isoa punasipulia
2 rkl voita
1 rkl tuoretta timjamia
1 tl Maldon- suolaa

1. Kuori sipuleista uloin kerros pois ja tee yläosaan syvä ristiviilto
2. Sekoita pari ruokalusikallista voita, pieneksi hakattu timjami ja suola tahnaksi ja täytä viillot seoksella
3. Kääri sipulit folioihin ja laita paistin kaveriksi uuniin, paistoaika reilu tunti.

PAISTINKASTIKE

paistista valunutta lientä
1 dl kermaa
1-2 rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa
mustapippuria

1. Kaada paistista valunut liemi kattilaan, lisää kerma ja mustaherukkahyytelö, anna kiehahtaa ja mausta





tiistai 8. joulukuuta 2009

Pikaleivontaa


Olen kerännyt nipun jouluisia ruoka- ja muita lehtiä olohuoneen sivupöydälle ja aina iltaisin selailen niitä ideoiden toivossa. Lehdet ovat jo täynnä hiirenkorvalle käänneltyjä sivuja merkiksi mielenkiintoisista ohjeista. Tämän ohjeen kanssa ei tarvinnut odottaa kauppareissua, sillä aineet ovat yksinkertaiset ja löytyivät kotoa. Ohje on Maku-lehdestä 6/08

NEKKUKAKUT

100g pullomargariinia
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Vaahdota rasva ja sokerit
2. Sekoita kuivat aineet joukkoon
3. Muotoile uunipellille leivinpaperin päälle tankoja (ohjeessa sanottiin 4, minulla tuli 3)
4. Litistä tankoja kevyseti käsin painamalla ja tee pintaa haarukalla raitoja
5. Paista 200-asteessa 10-12 minuuttia
6. Leikkaa tangot jäähtyneinä viipaleiksi

Kotitehtävä II


Oli teinin vuoro tehdä ruokaa, sillä kotitehtävänä oli jauhelihakastikkeen valmistus, ohje ja mausteet teinin. Kastike valmistus rennolla otteella. Viereisessä kattilassa kiehui farfalle-pasta paketin ohjeen mukaan.
JAUHELIHAKASTIKE

voita pannulle
400g naudan jauhelihaa
1/2 pss pakastesipulikuutioita
1 valkosipulin kynsi viipaleina
400g tomaattimurskaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 tl Herbamare yrttisuolaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl pizzamaustetta
ripaus mustapippuria

1. Laita pannu lämpiämään ja voi pannulle
2. Paista jauhelihaa ja sipuleita, kunnes jauheliha on murumaista
3. Lisää jauhot, sekoita hyvin
4. Lisää tomaattimurska ja vesi
5. Mausta ja anna kiehua 10 minuuttia

Mökillä joulukuun alussa

Mökkimme on sähköistämätön ja vesikin tuodaan kantamalla, mutta samanlailla mökillä valmistetaan ruokaa kuin kotonakin, usein isollekin porukalle. Kesällä ruoka valmistuu useimmiten grillikatoksella; kaasugrillissä, sivukeittimellä, savustimessa tai muurikassa. Talvisin käytämme puuhellaa. Pikkuhiljaa olen opetellut käyttämään myös hellan uunia. Varsinaiset pitkän haudutuksen vaativat uuniruuat jäävät mökillä kuitenkin tekemättä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Aina syys-talvikaudella mökille saapuessamme laitamme takkaan lämmityksen jälkeen uunipuuron hautumaan. Aamulla saamme sitten herätä ihanaan puuron tuoksuun ja herkutella hyöryävällä puurolla. Itse syön puuron mehukeitolla, muu perhe voisilmällä ja kanelilla. Puuro valmistuisi kotonakin sähköuunissa, mutta olemme pitäneet sen vain mökille kuuluvana.

OHRAUUNIPUURO

1,5 l täysmaitoa
2 dl ohrasuurimoita
voita
1 tl suolaa

1. Voitele uunin kestävä 2 l vuoka
2. Kaada maito vuokaan ja sekoita sekaan ohrasuurimot ja suola
3. Peitä vuoka foliolla. Laita lämmitettyyn varaavaan takkaan hautumaan kypsäksi yön yli .

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

tekee mieli makeaa...


Aina joskus makean himo voittaa ja silloin etsii kaikki kaapit josko lasten jäljiltä olisi edes yksi suklaapatukka säilynyt piilossa. Yleensä ei, kuten ei nytkään. Onneksi jälkikasvu ei ymmärrä tumman leivontasuklaan päälle ja yrittäjää olen kieltänyt siihen koskemasta. Tumma suklaa kelpaa sellaisenaankin, mutta lupasin lapsillekin jotain makeaa eli leipomaan. Ohje joskus Hesarin ruokatorstaista kopioitu, mutta taitaa samalla olla suklaamuffineiden perusohje. Tosin tässä kohtaa koulukunnat kohtaavat; saako suklaamuffineihin laittaa kaakaota vai ei? Itse en ole puritaani (tässä asiassa) eli fiiliksen mukaan mennään.
SUKLAAMUFFINIT

2 munaa
2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaota
1 tl leivinjauhetta
1 dl pullomargariinia
100g tummaa suklaata (Fazerin tumma leivontasuklaa)
***
75g tummaa suklaata sulatettuna
12 kahvipapumakeista

1. Rouhi suklaa
2. Vaahdota munat ja sokerit
3. Sekoita kuivat aineet toisessa astiassa ja lisää munasokerivaahtoon
4. Lisää rasva seokseen ja viimeiseksi suklaarouhe varovasti sekoitellen
5. Jaa taikina 12 muffinivuokaan ja paista 200-asteessa n 15 minuuttia. Sisus saa jäädä vähän pehmeäksi
6. Sulata suklaa (meillä ei ole mikroaaltouunia, joten itse keitän pari desiä vettä ja laitan paloitellun suklaan minigripissä veteen) ja valuta jäähtyneiden muffineiden päälle. Viimeistele kahvipapumakeisilla.


tiistai 1. joulukuuta 2009

Lämmintä keittoa


Teen usein viikonloppuna ruokaa reilun annoksen, jotta sitä voidaan viikonvarrella lämmittää tai jalostaa nopeasti uudeksi ruoaksi. Tämän keiton pohjana on sunnuntain broileri tomaattikastikkeessa . Sateisena päivänä keitto lämmittää mukavasti. Keiton kanssa söimme sämpylöitä.

BROILERITOMAATTIKEITTO

1/2 kanalientä
2 dl ruokakermaa
pussi pakasteherneitä
1/2 pussia pakastemaissia
tuoretta basilikaa

1. Ota broilerit kastikkeesta ja irrota lihat luista, palastele lihat pienemmäksi. (Tämän tein jo sunnuntai-iltana) Laita kattilaan
2. Lisää kattilaan kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi
3. Lisää kerma, herneet ja maissi ja anna kiehahtaa sekoittaen
4. Lisää basilika ja tarjoile

Joulukalaa I


Päätin arkistoida näitä joulua ennakoivia ruokia oman otsikon alla. Josko perheen perinteet siirtyisivät eteenpäin. Ostin lauantain aasialaisvaikutteisiin kalapihveihin reilusti lohta, joten sitä riitti tämän syksyn ensimmäiseen graavikalaan. Varsinaisesti suosikkini on graavisiika, mutta ei tämä lohikaan ole hullumpaa.

CALVADOS-ROSEPIPPURIGRAAVATTUA MERILOHTA

400 g pala lohta
3 rkl calvadosta
1,5 rkl merisuolaa
3 rkl rosepippuria

1. Poista lohesta ruodot
2. Kaada lohen päälle calvados
3. Murskaa rosepippurit ja levitä suolan kanssa lohen päälle
4. Kääri lohipala voipaperiin ja laita lautaselle. Laita jääkaappiin ja paino (esim maitotölkki) päälle. Anna graavautua vähintään yön yli.
5. Tarjoile saaristolaisleivän kanssa

Sunnuntaipastaa


Yleensä viikonloppuisin on aikaa ja energiaa kehitellä jotain uutta keittiön puolella. Nyt aikaa olisi riittänyt, energiat vain olivat vain vähissä töissä tapahtuvien muutosten vuoksi. Sunnuntaina täytyi siis turvautua vanhaan tuttuun ohjeeseen. Reseptin alkuperää en muista, on vuosien takaa. Ohjeessa käytettiin kokonaista broileria, jonka olen korvannut koipireisillä. Myös rintapalat kävisivät, mutta minusta koipireisissä on parempi maku ja mehukkuus. Olen broilerin suhteen aika kranttu; useimmiten se on kuivaa eikä maistu miltään. Siksi syönkin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vain itse valmistamaani tipua !Olen myös lisännyt reseptiin mm suppilovahverot.
BROILERIA TOMAATTIKASTIKKEESSA

6 broilerin koipireisipalaa ( maustamaton)
2 prk tomaattimurskaa
iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
iso punainen paprika
3 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
20 oliivia
suolaa, mustapippuria
vettä
oliiviöljyä
1 dl (ruoka) kermaa

***
spagettia
**
parmesaania

1. Laita sienet likoamaan mielellään pari tuntia ennen
2. Siisti koipireidet, leikkaa liiat rasvat pois ja erota koipi ja reisi toisistaan kahdeksi palaksi ( kuudesta tulee siis 12)
3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli
4. Palastele paprika
5. Kaada tomaattimurskat isoon, laakeaan uunivuokaan, lisää sipulit, paprika, oliivit ja valutetut suppilovahverot. Lisää vettä, jotta seos on juoksevampaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita kaikki aineet sekaisin .
6. Mausta broileripalat suolalla ja pippurilla ja laita ne tomaattiseoksen päälle.
7. Valuta päälle oliiviöljyä
8. Paista 200-asteessa noin tunti, käännä broilerit puolessa välissä, jotta ne ruskistuvat molemmin puolin.
9. Laita pasta kiehumaan ja lisää kerma uunivuokaan
10. Laita ruoka tarjolle

Nopeaa pikkujoulun jälkiruokaa


Pikkujoulun tunnelmissa kaipasimme jouluisia makuja. Kaapin kätköistä löytyi päivämäärältään validi, mutta viime vuodelta unohtunut luumumarmeladi purkki kun tortut jäivät (taas) tekemättä. Koska niin käynee tänäkin vuonna marmeladi pääsi jälkiruokaan.

LUUMURAHKA

1 prk luumumarmeladia
1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 prk maitorahkaa

1. Vaahdota vaniljakastike ja lisää rahka & marmeladi hyvin sekoittaen
2. Tarjoile

Aasialaisia vaikutteita


Juhlistimme hääpäivää yrittäjän kanssa marraskuun puolivälissä. Tarkoitus oli aluksi tehdä pieni reissu, mutta perjantaiksi osunut työmatka sotki suunnitelmia ja matkaa siirrettiin. Vietimme kuitenkin laatuaikaa ilman lapsia ja lauantaina päivällä etsimme pääkaupungin ravintolauutuuksista kiinnostavaa. Taidehallin yhteyteen avattu Farang oli minulle tuttu aiemmasta arkilounaasta asiakkaan kanssa, joten aasialaispainotteisesta ruuasta pitävä puoliso oli houkuteltavissa sinne. Olimme liikkeellä lounasaikaan, ja valinta kahdesta alkuruuasta, kahdesta pääruuasta ja yhdestä jälkiruuasta oli helppo; söimme listan läpi jakaen alku- ja pääruuat. Hurmaava kokonaisuus tulisuutta, pehmeyttä ja raikkautta. Palaamme uudestaan!

Viime lauantaina ruoka haki inspiraation aasialaisuudesta.
KALARAPUPIHVIT

2 pss a`180g pakastekatkarapuja
400g lohta
kuivattu punainen chili
2 nippua kevätsipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl kalakastiketta
1 kananmuna
**
rypsiöljyä

1. Sulata katkaravut.
2. Hienonna ravut ja kuutioi lohi pieneksi
3. Viipaloi kevätsipuli, hienonna chili ja valkosipuli
4. Yhdistä aineet, lisää sekaan kalakastike ja muna ja sekoita. Laita pariksi tunniksi jääkaappiin. Ota kaapista 15 min ennen paistamista
5. Laita wokki-/ paistinpannuun reilusti rypsiöljyä, muotoile taikinasta pihvejä (taikina on aika hajoavaa) ja paista molemmin puolin rapeiksi

SEESAMINUUDELIT

500g munanuudeleita
**
3 rkl seesamiöljyä
3 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 kuivattu punainen chili
1 limen raastettu kuori
3 rkl limen mehua
3 rkl seesaminsiemeniä
4 rkl soijaa
mustapippuria
**
4 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

1. Paahda seesaminsiemenet
2. Hienonna valkosipuli ja chili, raasta limen kuori ja purista mehu
3. Yhdistä kastikkeen aineet
4. Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan, valuta hyvin ja lisää kastike, lisää hienonnettu korianteri ja sekoita hyvin. Tarjoile heti.

Nuudeliohje on alunperin Complete Thai cooking -kirjasta. Olen vähän muutellut mittasuhteita ja jättänyt ohjeesta maapähkinävoin pois.

THAIKURKUT

1/2 kurkkua
3 rkl sweet chili -kastiketta

1. Vedä kurkusta juustohöylällä suikaleita kiertäen kurkkua ympäri. Jätä siemenosa käyttämättä
2. Kaada sweet chilikastike kurkkusuikaleiden päälle ja sekoita