torstai 17. joulukuuta 2009

Intialaista


Itämaisista ruuista olen hurahtanut thaimaalaiseen, ihana sekoitus tulisuutta ja raikkautta. Intialainen ruoka tai voiko edes sanoa intialainen, sillä maahan on suuri ja keittiöitä lukuisia, ei ole koskaan ollut suuri rakkauteni. Yksi poikkeus on, peruna-kukkakaalicurry on ehdottomia lempiruokiani. Ensikosketuksen tähän herkkuun sain vuosia sitten lomamatkalla Goalla, ennen turismin kosketusta alueeseen. Täysin samanlaista en ole tuon matkan jälkeen syönyt, koska intialaisethan sekoittavat maustesekoituksensa itse ja jokaisella kokilla on omat sekoituksensa. Tässä yksi versio, lempeän tulinen. Ohje mukailtu Olivia-lehden numerosta 1/10,linssit oma lisäykseni.  Itselleni riitti curry, mutta perheelle paistoin lisäksi kevyesti nuijitut broilerin rintafileet. Fileet maustoin vain suolalla ja pippurilla. Lisäksi pöydässä oli kahvinsuodatinpussissa valutettua rasvatonta jugurttia, jota teini ja pikkuneiti laittoivat curryn päälle makuja loiventamaan. Pelkkänä kasvisruokana tämä olisi neljän hengen annos, mutta lisukkeen kanssa riittää kahdelle päivälle.

PERUNAA JA KUKKAKAALIA CURRYSSA

8 keitettyä perunaa
kukkakaali
2 dl käyttövalmiita linssejä
2 punasipulia
5 valkosipulinkynttä
1 kuivattu chili
3 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tl korianterin siemeniä (OMIA!, kuivattu kesäisestä yrtistä)
1/2 tl currya
1/2 tl chilijauhetta
1 tl kurkumaa
1/2 tl juustokuminaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 tlk a´400g kuorittuja tomaatteja
1tl suolaa
2 tl sokeria
1 tlk a´400g kookosmaitoa
rypsiöljyä paistamiseen
tuoretta korianteria

1. Kuori ja hienonna punasipuli, kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.
2. Rouhi korianterin siemenet ja mittaa curry, chilijauhe, kurkuma, juustokumina ja tomaattipyre valmiiksi lautaselle
3. Lämmitä iso paistinpannu / wokkipannu ja kuumenna öljy. Paista sipuleita, inkivääriä ja chiliä miedolla lämmöllä viisi minuuttia
4. Lisää curry, chilijauhe, kurkuma, juustokumina ja tomaattipyre. Paista viitisen minuuttia. Lisää kuoritut tomaatit ,anna kiehahtaa. Lisää suola ja sokeri
5. Lisää kookosmaito ja linssit ja anna kiehua kannen alla 20-25 minuuttia
6. Lohko kukkakaali reiluiksi paloiksi ja kuutioi perunat
7. Keitä kukkakaalia pari-kolme minuuttia (kunnes haarukka menee läpi, reilu purutuntuma) ja kaada vesi pois
8. Lisää perunat ja kukkakaalit curryyn , sekoita hyvin, anna kiehahtaa
9. Saksi joukkoon korianteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti