keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Synttärikääretorttu

 Entisen yrittäjän syntymäpäiviä vietetään kesäkuussa. Hän ihmetteli, miksi niitä nyt pitää juhlia. On synttäreitä juhlittu ennenkin, sillä juhlahan on hyvä (teko)syy syödä kakkua. Usein olen tehnyt Brita-kakun, mansikoilla ja raparperilla. Tänä vuonna meillä syötiin mansikkaista Brita-kääretorttua. Kääretorttu valmistuu nopeasti ja maistuu myös juhannuksen jälkiruokana. Kääretortun lisäksi tarjolla oli saaristolaisleipää kylmäsavulohella ja itämaisilla mummonkurkuilla. 

MANSIKKAINEN BRITA-KÄÄRETORTTU
(kymmenelle)

3 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl hienoa sokeria
*
100g voita (huoneenlämpöistä)
1 dl hienoa sokeria
3 kananmunan keltuaista
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
*
1 prk mansikkarahkaa
2 dl vispikermaa
1 rs mansikoita

1. Tee ensin marenki. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kiiltäväksi, kiinteäksi vaahdoksi
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset yksi kerrallaan sekaan. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne vuorotellen maidon kanssa taikinaan
3. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Levitä marenki taikinan pinnalle. Paista 175 - asteessa n 30 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy leivinpaperin päälle ja peitä leivinpaperilla, kunnes levy on jäähtynyt
4. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää rahka ja vatkaa sekaisin. Levitä seos kääretorttulevyn päälle. Jätä muutama sentti levyn toisesta reunasta ilman täytettä, ettei täyte käärittäessä pursua ulos
5. Viipaloi mansikat ja levitä viipaleet täytteen päälle. Kääri levy rullaksi leivinpaperin avulla ja nosta hetkeksi tekeytymään jääkaappiin
6. Säästä vähän täytettä (tai vatkaa erikseen kermaa) ja levitä se kakun päälle, jotta saat painettua mansikoita pintaan

Valmistusaika: 15 min + paistaminen 30 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti