torstai 23. kesäkuuta 2022

Juhannuksen etkot

 Kyselin nuorison juhannussuunnitelmia tässä taannoin. Aiemmin vietimme perhejuhannuksia mökillä, sitten entinen teini ja 10 parasta kaveria valloittivat mökin. Muutaman viime vuoden teinineiti ystävineen ovat vuorostaan vallanneet mökin nuorisotalon. Nuorten teinivuosina  olemme mekin pysyneet mökillä, yhtenä iltana olemme tarjonneet nuorille savulohta ja varhaisperunoita, muuten nuoret ovat kokkailleet ja grillailleet mitä ovat ikinä osanneetkaan hankkia. Lettutaikinan olen kuitenkin aina tehnyt juhannusyön muurikkalettuja varten ja on jotain aamupalaakin ollut tarjolla. Kaikille kun ei ole tullut mieleen, että grillimakkaran lisäksi olisi hyvä olla jotain muutakin. Aamuyön ja aikaisen aamun keskustelut nuorten kanssa ovat olleet upeita!

Tänä vuonna teinineiti suuntaa työkaverinsa kanssa Pärnuun työkaverin kotimaisemiin ja entinen teini kertoi vuokraavansa kavereidensa kanssa mökin. Kun ihmettelin vuokraamista, ja kerroin, että onhan heitä ollut omalla mökilläkin reiluista yli kymmenen, entinen teini vastasi: ”äiti olemme aikuisia, nukumme sängyissä”. Molemmilla siis hyvät juhannussuunnitelmat. 

Juhannuksena saa olla perinteitä tai sitten ei, ihan miten kukakin tykkää. Meillä on viime vuosien perinteeksi muodostunut hakea ensimmäiset varhaisperunat, mansikat, kesäsipulit ja herneet Uusi-Riihijärven tilalta . 

Kesän ensimmäinen varhaisperuna on aina se paras ja odotetuin ja pitää nauttia asiaankuuluvalla hartaudella. Hitaasti poreilevassa hyvin suolatussa vedessä juuri ja juuri kypsäksi keitetyt perunat peitetään talouspaperilla keitinveden kaatamisen jälkeen, laitetaan kansi päälle ja sen päälle vielä pannumyssy, odotellaan ( jos pystytään) viitisen minuuttia ja nautitaan. 

Ruokailuohje: ota pieni peruna haarukkaan (jos peruna on iso, puolita se), laita perunan päälle kunnon nokare voita ja pari tillin oksaa- nauti ja toista, ensimmäisten perunoiden jälkeen mukaan saa lisätä silliä tai muita tykötarpeita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti