perjantai 11. joulukuuta 2020

Kermainen savulohikeitto

 Savustamme mökillä usein lohta. Kokonainen fileestä riittää kahdelle useampaan ruokaan ja tavallisesti syömme osan lohesta perunoiden kanssa, osan käytän vaikkapa savulohichowderiin ja osasta teen lohitahnaa leivän päälle. Iltapäivälehdessä oli tomaattipohjainen savulohikeiton resepti. Resepti muistiin ja toteutukseen  lounaalla mökillä.  Alkuperäisen ohjeessa keittopohja soseutettiin. Mökillä kun sähköisiä keittiövempaimia ei ole, pilkoin keittopohjan kasvikset pieniksi kuutioiksi. Taisi resepti muokkautua muutenkin. Tuhti, maukas keitto sopi hyvin koleassa säässä ulkoilun jälkeen.



RISTO MIKKOLAN SAVULOHIKEITTO

Keittopohja:
2 sipulia
pätkä purjoa (valkoinen osa)
1 valkosipulinkynsi
2 lehtisellerinvartta
2 porkkanaa
rypsiöljyä
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl viinietikkaa
kalaliemikuutio
4 dl vettä
*
2 dl kuohukermaa
4 perunaa + vettä keittämiseen
mustapippuria, (suolaa)
1 lehtisellerinvarsi
pätkä purjoa (vihreä osa)
tilliä
350g savulohta

1. Kuori ja hienonna sipulit, kuori porkkanat, kuutioi porkkanat ja sellerinvarret pieniksi kuutioiksi
2. Kuullota sipulit, sellerit ja porkkanat rypsiöljyssä. Lisää viinietikka, kalaliemikuutio, tomaattimurska ja vesi ja keitä vartti, tai kunnes keittopohjan vihannekset ovat pehmeitä - tässä vaiheessa voit soseuttaa  keiton
3. Keittopohjan kypsyessä kuori perunat ja leikkaa reiluiksi kuutioiksi. Keitä perunakuutiot suolatussa vedessä napakan kypsiksi
4. Leikkaa kolmas sellerinvarsi ja purjo ohuiksi viipaleiksi, hienonna tilli
5. Lisää kerma ja perunat keittopohjaan, kiehauta. Mausta mustapippurilla, tarkista maku. Lohko lohi keiton pinnalle, sekoita kevyesti, lisää selleriviipaleet , purjo ja tilli keiton pinnalle

Valmistusaika:  45min (+ lohen savustaminen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti