keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Porokeiton pohjaksi

Viime talvisen porolähetyksen viimeiset, eli soppaluut ja pala paistia päätyivät keittoon. Samaa keittoa olemme tehneet hyvällä menestyksellä ennenkin. Nyt keittelin myös liemen alusta lähtien itse. Kalalientä teen joskus mökillä perkeistä, ja kanalientä uunikanan jäännöksistä, mutta muuten  liemiä tulee keiteltyä todella harvoin. Eikä liemen keittäminen ole edes työlästäkään, siinähän tuo kiehuu itsekseen. Juureksia voi käyttää oman maun ja jääkaapin valikoiman mukaan. Kannattaa muistaa, että nyt mukana oleva selleri on yleinen allergian aiheuttaja. Sen tilalle sopii myös palsternakka


LIEMI PORONLUISTA


800g poron soppaluita

iso porkkana
iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
pala juuriselleriä
timjamia
rosmariinia
8 mustapippuria
kourallinen kuivia suppilovahveroita
 1 rkl suolaa
2 1/2- 3 l vettä

1. Huuhtele luut kylmällä vedellä. Laita luut kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä kunnes luut peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, kuori pinnalle kertyvä vaahto tarkkaan pois
2. Alenna lämpö siten, että liemi poreilee hiljaa. Kuori vielä vaahto pois. Lohko liemeen pestyt porkkana, sipulit ja selleri. Lisää liemeen myös muutama oksa timjamia ja/ tai rosmariinia sekä mustapippurit, suola ja suppilovahveroita tuomaan "umamia". Keitä hiljaisella tulella kannella peitettynä 2-4 tuntia, ja siivilöi. Anna liemen seistä kunnes se on jäähtynyt, niin voit kuoria pinnalta rasvan pois. Käytä keiton pohjana tai pakasta odottamaan sopivaa tilannetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti