lauantai 29. lokakuuta 2022

Arkisista aineksista viikonloppuruokaa

Muutaman viikon takaisella sunnuntailounaalla entinen teini ihastui juuresmuusiin niinkuin ei olisi sitä koskaan ennen syönyt. Silloin muusissa taisi olla perunaa, porkkanaa ja juuriselleriä. Minusta juuresmuusi saa jäädä rouheaksi. Tavallisen muusin teen usein sähkövatkaimella, mutta juuresmuusin aina survimella. Tänään muusissa perunaa, porkkanaa ja juuripersiljaa. Muusin kanssa suppilovahveroisia lihapullia. Lihapullat tarvitsevat kastikkeen (vai tarvitsevatko?). Viikonlopun kunniaksi kermainen kastike, joka jalostui tilkalla calvadosta, mielessä ravintola Torin legendaariset jallupullat. Jallua ei taloudesta löytynyt, eikä konjakkiakaan, mutta calvadosta on (lähes) aina. Tämä myös teinineidille muistiin. Aina ei tarvita pippuripihviä, eikä edes naudan suikaleita, jauhelihankin voi jalostaa kermaisella kastikkeella viikonloppuruuaksi. Parhaimmillaan lihapullat ovat hirvestä, porosta tai lampaasta tehtyinä, riistan lisäksi pikkuisen possua, mutta myös nauta tai  possunauta sopivat tähän. Jopa valmislihapullat käyvät, sillä kastike on tässä se juttu.


SUPPILOVAHVERO-LIHAPULLAT SINAPPISESSA (calvados)KERMAKASTIKKEESSA JA JUURESMUUSI

juuresmuusi:
6 perunaa
3 isoa porkkanaa
juuripersiljaa tai palsternakkaa tai juuriselleriä
(aineksia yhteensä n 1 kg)
voita
 maitoa
suolaa

1. Kuori juurekset ja lohko paloiksi, muut pienemmiksi, peruna isoiksi
2. Keitä juurekset kypsiksi  n 20 min ja kaada vesi pois
3. Laita juuresten sekaan reilu nokare voita ja muussaa survimella. Ohenna muusi maidolla mieleiseen paksuuteen. Mausta suolalla

pullat:
500g jauhelihaa 
1 1/2 dl kuivattuja suppilovahveroita
2 dl vettä liottamiseen
kananmuna
sipuli
iso valkosipulikynsi
tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä
rypsiöljyä

1. Laita suppilovahverot veteet likoamaan
2. Kuori ja hienonna sipulit. Riivi timjaminlehdet irti. Kuullota sipulit ja timjami rypsiöljyssä. Nosta sivuun
3. Hienonna suppilovahverot. Säästä vesi. Laita suppilovahverot pannulle, kaada vesi päälle ja anna hautua, kunnes vesi on haihtunut. Jäähdytä
4. Tee taikina. Sekoit jauheliha, sipuli-timjamiseos, suppilovahverot ja kananmuna. Mausta suolalla ja mustapippurilla
5. Paista lihapullat omassa rasvassaan

kastike:
(kokojyvä) dijonsinappia
soijakastiketta
calvadosta (tai konjakkia/ jallua)
kuohukermaa
karpalohyytelöä

1. Kaada pannulle loraus calvadosta, anna kiehahtaa. Lisää  2dl kermaa,  1rkl dijonsinappia, 1 rkl soijakastiketta ja 1 rkl karpalohyytelöä
2. Keitä kasaan sekoitellen. Maistele ja lisää tarvittaessa sinappia, soijakastiketta tai karpalohyytelöä. Lisää tarvittaessa myös kermaa. Nosta lihapullat kastikkeeseen ja tarjoile juuresmuusin kanssa

Valmistusaika: 1 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti