maanantai 14. helmikuuta 2022

"Pikkuneidille" muistiin kaksi mieleistä naudanlihakastiketta

Omilleen muuttaminen on nuorelle iso kynnys. Kaikki aikuisten arkeen kuuluvat asiat pitää muistaa ja osata hoitaa itse. Tärkeä arkinen asia on ruokailu. Neitimme saa töissä ateriat, joten työpäivinä pärjää aamu- ja iltapaloilla. Vapaapäivinä pitää sitten tehdä ruokaa itse, jos ei halua käyttää pientä palkkaansa valmiisiin aterioihin. Vaikka tortillat ja spagetti blognese olisivat herkkuruokia, niihinkin kyllästyy.  Kiitettävästi neiti etsii vinkkejä Tik Tokista ja muista sosiaalisen median kanavista. Aina toisinaan saan minäkin soiton keksiä mitä voisi kokata. Yhdeksi haasteeksi voi muodostua reseptin pitkä aineslista, eikä aina ole helppo tulkita, miten aineita voi korvata toisilla tai mitä voisi jättää pois maun ja rakenteen siitä kärsimättä. 

Nämä lihaisat kastikkeet valmistimme yhdessä, kun olin neidin luona käymässä.
Härkää pippurisessa kermakastikkeessa on mukaelma pippuripihvistä, jota neiti rakastaa. Näin saadaan pippuripihvin maku edullisemmin. Ja lisäksi perunamuusia, neiti kun itse tekee useimmiten pastaa tai riisiä. Aikas valju kuva, mutta oli hyvää.

Snellmanin mainoksesta bongattua bulgogia neiti valmisti  myöhemmin veljensä kanssa possun suikaleista. Naudan suikaleista tehty oli kuulemma parempaa, mutta hyvää possukin oli. 
Reseptit toimivat myös broilerilla. Lihan voisi ostaa kokonaisena ja pilkkoa itse, mutta valmiiden suikaleiden käyttö pienentää kynnystä aloittaa ruuanvalmistus.

 Bulgogin ohje  siten kun me sen valmistimme. Seesamiöljyä ja soijakastiketta neidillä oli ennestään. Seesaminsiemeniä ostimme, vaikka ne kalliita ovatkin, sillä ne säilyvät hyvin ja sopivat moneen ruokaan. Alkuperäisen ohjeen fariinisokeri olisi ollut turha hankinta, joten sen sai korvata vaahterasiirappi. Hunaja tai tavallinen sokerikin olisi toiminut. Valkosipulia (ja sipulia) kannattaa aina pitää jääkaapissa, niillä saa hyvän pohjan moneen ruokaan. Reseptissä inkivääriä käytettiin 3 cm ja chiliä puolikas. Kumpaakaan ei noissa yksiköissä myydä. Mutta molempia voi ensimmäisellä ruuanvalmistuskerralla käyttää ohjeen mukaan ja pakata lopun ilmatiiviiseen muovipussiin ja laittaa pakastimeen. Jäätynyttä chiliä ja inkivääriä (kuorineen) voi sitten raastaa seuraavilla kerroilla, eikä kallista hävikkiä synny. Neiti ei halunnut ruokaan vihanneksia, minä olisin voinut lisätä bulgogiin vaikka parsakaalia.
BULGOGI
(kahdelle)

300 g naudan paistisuikaleita (tai possua tai broileria)
tilkka seesamiöljyä paistamiseen (tai rypsiöljyä)

kastike:
3 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa tai sokeria)
3 cm pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
puolikas chili
(jos käytät enemmän lihaa, tee myös enemmän kastiketta)

*
(basmati)riisiä
porkkana (tai pala kurkkua siemenosa poistettuna)
seesaminsiemeniä
kevätsipulia  tai korianteria (voi jättää pois)

1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista
2. Kuori inkivääri, halkaise chili ja poista siemenet (jos haluat tulista, jätä siemenet paikallee). Leikkaa inkivääri ohuiksi suikaleiksi ja viipaloi chili. Sekoita kaikki kastikkeen aineet
3. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja suikaloi porkkana juustohöylällä pitkiksi suikaleiksi. Hienonna kevätsipuli
4. Ruskista liha seesamiöljyssä. Lisää kastike joukkoon ja sekoita. Anna hautua 2-3 minuuttia kunnes kastike on tahmeaa
5. Kokoa annokset; riisiä, lihaa, porkkasuikaleita, kevätsipulia ja seesaminsiemeniä
HÄRKÄÄ PIPPURISESSA KERMAKASTIKKEESSA
(kahdelle)

300g naudan suikaleita
rypsiöljyä paistamiseen
sipuli
*
2 dl kuohukermaa
2 tl konjakkia
1 rkl dijonsinappia
1 rkl soijakastiketta
viispippuria myllystä
(jos käytät enemmän lihaa, tee myös enemmän kastiketta)

1. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipuli ja naudansuikaleet rypsiöljyssä. Laita lautaselle odottamaan
2. Kaada kerma paistinpannulle, lisää konjakki ja kiehauta. Lisää sinappi ja soijakastike ja pippuria vähän kerrallaan sekoittaen ja välillä maistellen kunnes saat mieleisesi maun. Lisää tarvittaessa myös sinappia ja/tai soijakastiketta. Lisää paistettu sipuli ja lihat kastikkeeseen ja anna kastikkeen kiehua hiljaa kunnes se vähän paksuuntuu. Tarjoile keitetyn riisin tai perunamuusin kanssa

Valmistusajat: 30 min/ kastike

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti