maanantai 29. elokuuta 2016

Purkittamista talvea varten, osa II

Käymme naapurin rouvien kanssa vuoroin varkaissa, minä haen luumuja ja he hakevat omenia. Lupa on tosin annettu puolin ja toisin. Aiemmin tekemäni rommiruukun lisäksi eilen valmistui mausteista chutneyta ja marmeladia. Chutney-ohje sovellus Kodin Kuvalehden ohjeesta, marmeladin ohje uudesta Maku-lehdestä. Chutney sopii vaikka kanan seuraksi tai juustojen kanssa, ja marmeladi leivän päälle tai juustotarjottimelle.
LUUMUCHUTNEY
(4 kpl 3 1/2 dl purkkia)

1 kg luumuja 
2 punasipulia
pala inkivääriä
1 dl kuivattuja karpaloita
2 dl tummaa muscovadosokeria
1 dl hienoa sokeria
1 1/2 dl omenaviinietikkaa
5 tähtianista
2 kanelitankoa

1. Poista luumuista kivet ja paloittele luumut. Kuori ja raasta inkivääri. Kuori ja hienonna sipulit
2. Mittaa kaikki aineet kattilaan (laita kanelitangot ja tähtianikset pieneen kankaiseen pussiin, jotta saat ne ongittua myöhemmin pois) ja kuumenna kiehumapisteeseen koko ajan sekoittaen. Alenna lämpöä ja keitä hiljaa puoli tuntia. Poista kanelitangot ja tähtianikset
3. Pese purkit ja kannet ja nosta 100-asteiseen uuniin vartiksi. Täytä kuumat purkit kuumalla chutneylla, sulje kannet. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin


LUUMUMARMELADI
(4 kpl 3 1/2 dl purkkia)
1 kg luumuja
1 dl vettä
1 pkt (à 330g) hillo-marmeladisokeria
1/2 dl konjakkia

1. Huuhtele luumut ja laita kattilaan (laske luumut, niin tiedä montako kiveä pitää kauhoa pois). Lisää vesi ja keitä luumuja noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Hiero seos soseeksi, ja poista kivet
2. Nosta seos takaisin kattilaan, lisää sokeri ja konjakki. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kuplia hiljalleen kymmenen minuuttia
3. Purkita puhtaisiin, kuumiin purkkeihin. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa

Valmistusaika: Molemmat yhteensä  1 tunti+ 10-30min keittäminen + tekeentyminen jääkaapissa muutaman päivän, säilyy kylmässä vuoden

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti