perjantai 6. marraskuuta 2015

Hirveetä, eiku hevosta

Maatilalla syntyneenä olen hoitanut itse eläimiä sekä nähnyt niiden elämän päättyvän. Lapsuudessani eläimen elämä sekä alkoi että usein myös päättyi tilallamme, ja tiesimme jotain lihaa valmistaessamme eläimen vaiheet tarkasti. Nykyisin se ei ole kaupunkilaiselle läheskään aina mahdollista, mutta silti pidän edelleen kotimaista possua, nautaa, lammasta, kalkkunaa tai vaikkapa hevosta hyvinä raaka-aineina.
Nyt piti kuitenkin perustaa uusi gategoria tunnisteisiin, sillä en oikein koe hevosta riistaksikaan. Yrittäjä kertoi hevosenlihaa olleen yleisestikin tarjolla kahdeksankymmentäluvun Helsingissä. Minä sitä vastoin olen syönyt hevosta lähinnä meetwurstissa sekä pariin otteeseen sisäfileenä. Nyt tavallinen ruokakauppamme tarjosi hevosen jauhelihaa kaupan jauhamana. Perjantai-illan helppo ateria rakentui perustanaan hevosenjauheliha.

UUNIPERUNAA & HEVOSTA
(viidelle)

1-2 perunaa/ ruokailija
*
600g hevosen jauhelihaa
1 sellerinvarsi
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynsi
2 isoa porkkanaa
loraus soijakastiketta
1-2 tl voimakasta paprikajauhetta 
2 dl tomaattimurskaa
(vettä)
rypsiöljyä
*
ranskankermaa

1. Aloita kietomalla perunat folioon ja laittamalla ne uuniin 180-asteeseen
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi porkkanat ja selleri pieneksi
3. Lämmitä paistinpannu ja lisää rypsiöljy. Paistele jauhelihaa koko ajan sekoittaen kunnes liha on murumaista. Lisää selleri- ja porkkanakuutiot, jatka paistamista pari minuuttia. Lisää tomaattimurska, anna hautua hiljaisella lämmöllä kymmenisen minuutia. Mausta soijakastikkeella ja paprikajauheella. Lisää tarvittaessa vettä. Tarjoile uuniperunan, ranskankerman ja salaatin kanssa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti