perjantai 2. tammikuuta 2015

Uusi juures keitossa

Löysin Glorian ruoka & viinistä (n:o 8/14) mukavan kuuloisen, talvipäivään sopivan keiton reseptin uudenvuodenpäivän lounaalle. Maanantaina tein sitten ostoksia ja keiton pääraaka-aine oli mukana ostoslistassa. Jostain syystä viivakoodi ei toiminut kassalla ja kassa kysyi apua kollegaltaan ja kääntyi sen jälkeen minun puoleeni tiedustellen, mitäköhän olin ostamassa. Pussissa oli mustajuuria, vähän voikukanjuuria muistattavia vihanneksia. Kassat oppivat uuden tuotteen ja minä sain mustajuureni. En minäkään ole ennen mustajuurta valmistanut, vaikka sen olemassaolon olen tiennytkin. Tein pieniä muutoksia reseptiin, korvasin sinapinsiemenet karkealla Dijon-sinapilla ja käytin sitruunasta myös kuoren.  Todella upean makuinen keitto.

PAAHTEINEN MUSTAJUURIKEITTO

1kg kuorimattomia mustajuuria
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kuminansiemeniä
1 tl Dijon-sinappia, jossa siemenet mukana
1/2 tl jauhettua kurkumaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1/2 sitruunan raastettu kuori
8 dl kasvislientä
1 iso (banaanisalotti)sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
1/2-1 dl kuohukermaa
mustapippuria myllystä, (suolaa)

1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Jauha korianterin- ja kuminansiemenet morttelissa ja kaada isoon kulhoon. Lisää kulhoon sinappi, kurkuma, oliiviöljy, sitruunanmehu ja raastettu kuori, sekoita
2. Kuori mustajuuret juoksevan veden alla ( ne tummuvat helposti) ja paloittele pieniksi suupaloiksi. Lisää mustajuuret mausteöljyyn ja sekoita hyvin. 
3. Levitä mustajuuret uunipellille ja paahda niitä kunnes ne ovat pehmeitä ja saavat paahtuneen värin. Minulla meni tähän 40 minuuttia
4. Kuori sipulit ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kiehauta kasvisliemi kattilassa ja lisää sipulit. Keitä 10 minuuttia
3. Ota pieni osa mustajuurista talteen. Kumoa loput kulhoon ja lisää puolet kuumasta kasvisliemestä. Soseuta mustajuuret sauvasekoittimella. Kaada sose kattilaan lopun kasvisliemen joukkoon, sekoita tasaiseksi. Lisää kerma, ja mausta
6. Koristele valmiit annokset paahdetuilla mustajuuripaloilla, ja öljyllä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti