lauantai 23. marraskuuta 2013

Thaimaan kansallisruokaa?

Thairuoka on mukava kokonaisuus raikkautta, keveyttä ja makeutta lisättynä ripauksella tulisuutta. Lisäksi pilkkomisen ja muun alkuvalmistelun jälkeen ruoka valmistuu nopeasti. Tämä joidenkin jopa Thaimaan kansallisruuaksikin nimittämä wokki vastaa meikäläistä pyttipannua eli käytännössä wokkiin voi heitellä mitä kaapeissa sattuu olemaan. Vain riisinuudelit, maustekastike, sekä joku proteiinilisä kulkevat mukana aina. Savuavan kuuma wokki ja pikainen paistaminen varmistavat mahdollisimman aidon maun. Korvaamalla kanan ja katkaravut tofulla ruoka sopii kasvisyöjällekin. Jokainen voi viimeistellä maun pöydässä mieleisekseen lisäämällä chilihiutaleita, limetinmehua tai pähkinöitä. Tästä määrästä riittää neljästä- kuudelle, varsinkin jos tarjoaa jälkiruuaksi friteerattuja banaaneita ja jäätelöä, kuten me teimme. Ohje mukailtu Complete Thai cooking kirjasta


PAD THAI KANALLA JA KATKARAVUILLA

500g leveitä riisinuudeleita
(vettä liottamiseen)
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
neljännes (savoijin) kaalia
150g mungpavun ituja
2 kananmunaa
4 vartta kevätsipulia
2 rkl tamarinditahnaa
2 rkl tummaa muscovadosokeria
2 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
mustapippuria myllystä
400g broilerinsuikaleita
(1rkl tamarinditahnaa, 1 rkl muscovadosokeria, 1 rkl vaaleaa soijakastiketta, 1 rkl seesamiöljyä)
150g katkarapuja
1 dl maapähkinöitä
rypsiöljyä

*
kuivattuja chilejä (pieniä 4-6)
limetti

1. Paista broilerinsuikaleet kuumassa wokkipannussa rypsiöljyssä. Mausta paistamisen loppuvaiheessa tamarinditahnalla, sokerilla, soijakastikkeella ja seesamiöljyllä.  Sekoita ja anna vielä paahtua hetki, jotta pinta saa väriä. Nosta sivuun
2. Laita nuudelit likoamaan 15 minuutiksi huoneenlämpöiseen veteen. Nuudelit saavat jäädä hivenen rapsakoiksi ennen wokkiin lisäämistä eli älä päästä niitä liian pehmeiksi
3. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna chili. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi
4. Sekoita tamarinditahna, sokeri, soijakastike ja kalakastike, lisää muutama kierros mustapippuria myllystä
5. Paahda maapähkinät kuumalla kuivalla pannulla. Leikkaa hienoksi
6. Hienonna kuivatut chilit siemenineen. Leikkaa limetti lohkoiksi
7. Huuhtele mungpavun idut ja valuta kuiviksi. Leikkaa kaali suikaleiksi
8. Kuumenna wokkipannu savuavan kuumaksi, lisää tilkka rypsiöljyä sekä sipulit ja hienonnettu chili, sekoittele ja paahda sipuleihin kaunis väri. Tee keskelle tilaa ja riko siihen kaksi kananmunaa. Kun munat alkavat hyytyä, sekoita kaikki pannulla olevat aineet sekaisin
9. Valuta nuudelit. Kaada tamarindikastikeseos pannulle, lisää nuudelit. Nostele kahdella puuhaarukalla kaikki aineet sekaisin, anna paistua 2-3 minuuttia. Lisää broilerinsuikaleet, sekoita hyvin ja anna paistua minuutti. Lisää kevätsipuli, katkaravut, idut ja 1/2 maapähkinöistä. Sekoita hyvin ja anna kuumentua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta (muscovadosokeria), happamuutta (limetinmehua). Tulisuutta jokainen voi säätää itse pöydässä chilihiutaleiden avulla
10. Nosta tarjolle ja tarjoile lisäksi limetinlohkoja, loput hienonnetut maapähkinät ja chilihiutaleita, joilla jokainen voi itse viimeistellä ruuan oman makunsa mukaiseksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti