maanantai 14. lokakuuta 2013

Luota lihalämpömittariin

Perheen miehet suuntasivat lauantaina tutuille seuduille sienestämään. Vaikka paikka on anopin ja apen salaisena perintönä tullut, hälyttävästi miehiä vastaan käveli pariskunta ämpärit täynnä suppilovahveroita. Onneksi myös huonompana sienivuonna Suomen metsistä riittää saalista meille kaikille ja miehet kotiutuivat myös ämpärit täynnä suppilovahveroita, olipa mukana kanttarelleja ja vaaleita orakkaitakin. Kauden ensimmäiset suppilovahverot käytin naudan ulkofileen täytteeseen. Kaikki meni  hyvin siihen asti kunnes lihalämpömittari piippasi valmista ja  käärö oli ollut uunissa vasta reilun puoli tuntia.  Ulkofilee painoi kuitenkin liki puolitoista kiloa, joten en uskonut lihan kypsyneen näin nopeasti ja annoin vartin lisäaikaa. Lopputuloksen voi katsoa kuvasta, varsin kuivaa lihaa. Eihän lopputulos varsinaisesti pilalla ollut, mutta naudanliha maistuu perheellemme parhaiten vähän punaisempana. Jatkossa uskon lämpömittaria ja otan paistin pois uunista mittarin näyttäessä 52- astetta! Ehkäpä se, että kerrankin nostin lihan huoneenlämpöön ajoissa nopeutti kypsymistä. Maut sitä vastoin olivat hyviä.



SUPPILOVAHVERO-SINIHOMEJUUSTOTÄYTTEINEN NAUDAN ULKOFILEE

1 1/2 kg naudan ulkofileetä
1 1/2 l tuoreita suppilovahveroita        
 (n 1 1/2 dl kuivattuja)
2 valkosipulin kynttä
2 salottisipulia
paketti pekonia
1/2 pkt Auragold-juustoa
suolaa, mustapippuria myllystä
voita, rypsiöljyä

1. Kuori ja hienonna sipulit. Puhdista ja hienonna suppilovahverot.  Leikkaa 5 pekoniviipaletta  suikaleiksi kylmälle paistinpannulle. Paista kunnes pekonit alkavat saada väriä. Lisää sipulit ja paista pari minuuttia. Lisää sienet ja paista kunnes sienistä on haihtunut neste. Mausta suolalla ja mustapippurilla
2. Leikkaa naudanfilee auki kuin kirja, ja levitä auki.  Levitä sinihome  lihan päälle ja sieniseos sen päälle. Jätä toisesta reunasta hiven tyhjää, jotta täyte ei pursua käärittäessä ulos
3. Kääri filee rullalle kuten kääretorttu ja sido puuvillalangalla rulla neljästä kohtaa (tarkempia ohjeita löytyy googlaamalla, lupaan minäkin seuraavan kerran laittaa kuvia).  Paista lihan pinnat kiinni voi-rypsiöljyseoksessa kuumalla paistinpannulla. Laita uunivuuan pohjalle suolaa ja mustapippuria ja pyörittele liha mausteissa. Laita loput pekonit lihakäärön pinnalle. Paista 175-asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on 52-astetta ( medium), kypsemmän lopputuloksen haluava odottaa yli 60-asteen. Kääri liha folioon ja anna lämpötilan tasaantua vartti ja leikkaa liha viipaleiksi

1 kommentti:

  1. Lihalämpömittari on aika käyttökelpoinen kapistus. Mulle on käynyt niin, että kotiuunissa 800 gramman naudan ulkofileen paistaminen kesti 1,5 tuntia. Ihan saman kokoinen pala ihan samanlaista lihaa ihan samalla reseptillä kypsyi toisessa (ammattilais)uunissa 25 minuuttia... Onneksi oli lihalämpömittari :)

    VastaaPoista