perjantai 10. toukokuuta 2013

Kasviksia grillatun kalan lisäkkeeksi

Monessa taloudessa makkaran kulutus lähtee nousuun grillauskaudella ja kasviksia käytetään arkaillen. Meillä käy päinvastoin, tai ei oikeasti päinvastoin. Makkaraa ei muutenkaan juuri kulu, mutta grilli antaa uusia mahdollisuuksia käyttää kasviksia.  Kestosuosikkini kalaruokien kanssa, fenkoli, sopii sekin grilliin. Nyt menin helpon kaavan kautta ja käytin tuttua reseptiä, mutta kypsensin fenkolipaistoksen grillin ylätasolla. Moni karsastaa fenkolin aniksista vivahdetta, mutta esikeittäminen miedontaa makua, muuttaen sen makeahkoksi ja tomaatin happo ja oliivien suolaisuus täydentävät kokonaisuutta. Kimmokkeen ruokaan antoivat myös Lidlistä löytyneet isot fenkolit lehtitupsuineen, harvinaista Suomessa. Annoksesta riittää salaatinomaiseksi lisukkeeksi neljälle grillatun kalan ja  jonkun hiilihydraatin kera tai kuten meillä kahdelle grillatun lohen kasvislisäkkeeksi
Paistos menossa grilliin


FENKOLIPAISTOS

1 iso fenkoli
10 oliivia
10 kirsikkatomaattia
1/2 dl valkoviiniä
rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
parmesaania (palana)



1. Lohko fenkoli reiluiksi paloiksi, leikkaa vihreät osat hienoksi, ja ota talteen
2. Puolita tomaatit ja oliivit
3. Raasta pari ruokalusikallista parmesaania
4. Keitä fenkoleita 4-5 minuuttia, valuta vesi pois
5. Voitele uunivuoka ja laita siihen fenkolit, tomaatit sekä oliivit sekaisin
6. Mausta suolalla ja pippurilla, kaada päälle viini ja lirauta vähän rypsiöljyä kaiken päälle, ripottele päälle parmesaania ja sekoita
7. Nosta vuoka grillin ylätasolle ennen kuin laitat kalat grilliin. Tässä tulee tuntea oman grillin "käyttäytyminen", miten korkeaksi lämpötila nousee ja kauanko aikaa kuluu. Fenkoli on siitä kiitollinen, ettei se ole turhan kranttu odottelusta. Viimeistele paistos talteen otetulla vihreällä "fenkolisilpulla"
8. Anna kypsentyä n 20 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti