tiistai 17. toukokuuta 2011

Perheen lempiruokaa

Pitää kirjoitella se poronkäristyksenkin ohje, johon edellisessä bloggauksessa viitataan.  Aikoinaan sukulaisten luona Kuusamossa poronkäristys valmistui leivinuunin jälkilämmössä valurautapadassa ja nautittiin ruisleivän kera saunan jälkeen. Lastut vuoltiin pataan reilulla puukolla kimpaleesta lihaa.Minä otan kaupan pakastealtaasta valmiita lastuja pussissa. Ei niin aitoa, mutta juureni ovatkin Hämeessä, eivät Lapissa. Poronkäristyksen kaveriksi kuuluvat tietenkin perunamuusi ja puolukat. Tätä perhe pyysi viikon etelänloman jälkeen ensimmäisenä.

PORONKÄRISTYS

1 kg poronkäristyslihaa
voita paistamiseen
pari sipulia
suolaa
mustapippuria
vettä

1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota voissa ja nosta sivuun
2. Paista jäinen poronliha voissa useammassa erässä
3. Nosta sipulit ja poro samaan pannuun. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada sekaan muutama desi vettä, sekoita. Anna hautua niin kauan kuin aikaa on. Nämä valmiit lastut eivät tarvitse kuin 10 minuuttia, mutta parikaan tuntia ei haittaa

PERUNAMUUSI

1 kg jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
suolaa, voita
täysmaitoa

1. Kuori perunat ja lohko muutamaan palaan. Keitä kypsiksi n 20 minuuttia, kaada vesi pois
2. Painele perunat rikki ja lisää pari ruokalusikallista voita. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää välillä maitoa kunnes seos mieleisen paksuista, mausta suolalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti