lauantai 27. maaliskuuta 2010

Liki juhlavaa

Torstain haukimurekkeeseen käytettiin 4 valkuaista , ja käyttämättä jäivät keltuaiset. Yleensä on toistepäin, joutuu miettimään mihin valkuaisia laittaisi. Keltuaisten käyttötarkoitusta pohtiessani muistin parin viikon takaisen keskustelun Yatan kanssa. Hän kyseli vinkkejä blini-illan jälkiruuaksi. Keskustelun kuluessa Yatta päätyi vadelmaparfaitiin ja kinuskikastikkeeseen. Ruoka kun tuli pystyä valmistamaan etukäteen ja kuljettamaan mukana, jolloin jäädyke on aina hyvä valinta. Kiitos vain vinkistä Yatta! Joulun aikaan olen tehnyt piparijäädykettä, mutta muita versioita en ole ennen kokeillut. Ohje on yksinkertainen ja kopioitu täältä. Kermavaahdon ja vadelmasoseen määrät olivat vähän sinnepäin, muuten seurasin reseptiä. Lopputulos on jopa juhlava. Parfait valmistui torstaina pakastimeen ja perjantain se pääsi jälkiruuaksi. Kaverina kokonaisia vadelmia, näin talvella pakastimesta ja (valmista) kinuskikastiketta.

VADELMAPARFAIT

4 keltuaista
1 dl tomusokeria
1 dl vettä
4 dl kermavaahtoa
3 dl soseutettua vadelmaa
(laitoin kyllä enemmän)
***
vadelmia koristeluun
kinuskikastiketta

1.Laita keltuaiset, tomusokeri ja vesi paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita koko ajan vatkaten. Tarkkana, kun seos alkaa höyrytä: kiisseli ei saa kiehua!
Vatkaa kiisseli kylmäksi (täytä tiskiallas kylmällä vedellä ja laita kattila veteen vatkaamisen ajaksi), ja lisää vadelmasose. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele vaahto varoen kiisseli-vadelmaseokseen
2.Huuhtele 1,5 litran vetoinen vuoka kylmällä vedellä. Kaada seos vuokaan ja peitä foliolla. Jäädytä pakastimessa yön yli tai vähintään 6 tuntia
3.Parfait irtoaa vuoasta helposti, kun kastat sen hetkeksi lämpimään veteen. Koristele vadelmilla ja anna pehmentyä kymmenkunta minuuttia. Kaada tarjolle tuotaessa päälle kuumaa kinuskikastiketta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti