keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Kuivatuista suppiksista

Viime syksynä kerättyjä suppilovahveroita on kuivattuna vielä kaksi isoa lasipurkillista. Pari purkillista on jo käytettykin. Koska ollaan suurinpiirtein puolen vuoden päässä uudesta sadosta, on kulutus tasapainossa. Ihan sattumalta kylläkin! Teini ei ole koskaan ollut risoton ystävä, joten sunnuntaina uhmasin kohtaloa ja valmistin piiitkästä aikaa risottoa. Tiedä onko aika tehnyt tehtävänsä ja teinin makuaisti jalostunut, vai vaikuttivatko teinin lempiraaka-aineisiin kuuluvat suppilovahverot asiaan, mutta ruoka maistui hyvin. Resepti on melkein suoraan kopioitu Jamien kirjasta Alaston kokki.


SUPPILOVAHVERORISOTTO

1 l kasvislientä
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl voita
1 dl vastaraastettua parmesaania
mustapippuria/ suolaa
**
kuivattuja suppilovahveroita
vettä liottamiseen
3 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynsi
1/2 rkl timjamia
1 rkl persiljaa
cayennepippuria, suolaa
sitruunamehua

1. Laita sienet veteen likoamaan viimeistään 2 tuntia ennen risoton valmistusta. Purista liotetuista sienistä vesi pois ja hienonna sienet.
2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja ja timjami
3. Kuumenna öljy pannulla, lisää sienet ja timjami. Kuullota noin minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää valkosipuli ja ripaus suolaa. Kuullota pari minuuttia lisää. Lisää persilja, cayennepippuri ja liraus sitruunanmehua. Laita sivuun odottamaan
4. Kuumenna kasvisliemi
5. Kuori ja hienonna sipulit
6. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja ripaus suolaa ja sekoittele noin pari minuuttia, lisää riisi. Kääntele riisiä koko ajan kunnes se muuttuu läpikuultavaksi
7. Lisää valkoviini ja sekoita
8. Kun valkoviini on imeytynyt, lisää kauhallinen kasvislientä ja ripaus suolaa sekä sienet. Laske lämpöä niin, että liemi vain poreilee. Lisää nestettä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen aina kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riisiin. Tähän vaiheeseen menee noin 15 minuuttia ja risottoa ei saa jättää tänä aikana huomiotta. Kun riisi on pehmeää, mutta pureskeltaessa napakkaa, on se kypsää. Tarkista suola ja mausta pippurilla
9. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon voi sekä parmesaani, sekoita varovasti. Säästä hieman parmesaania pinnalle ripoteltavaksi. Tarjoile risotto mahdollisimman pian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti