perjantai 3. helmikuuta 2023

Parempaa janssonia

Yksi koko perheen suosikkiruoka on lohi-perunalaatikko, vuosien takaisella Glorian ruoka & viinin ohjeella valmistettuna. Vaikka aineet ovatkin perin yksinkertaiset, ruoka on sen verran työläs valmistaa, että se on meillä pysynyt sunnuntairuokana. Lohi-perunalaatikko on lohikeiton ohella toinen ruoka, joka tulee ensimmäisinä mieleen ulkomaalaisille tarjottavsta  suomiruuasta. Se on myös yksi niistä ruuista joihin brasilialainen miniä ensimmäisenä ihastui ja opetteli valmistamaan. Läntisen naapurimme suosikki taas on janssoninkiusaus. Joulun alla Hesarissa oli vähän paremman janssonin ohje. Tein janssonia sunnuntaina, tai ohjeen mukaisesti laitoin makukerman tekeytymään jo lauantaina. Janssonin kiusaus, kuten lohi-perunalaatikkokin nautitaan etikkapunajuurien kanssa. Suurin haaste tässä ruuassa on odottaa sen vetäytymistä ennen syömistä, kun valmiin kiusauksen herkullinen tuoksu valtaa keittiön. Laatikko hupeni niin nopeasti, että kuvattavaksi jäi vain nurkka.


JANSSONINKIUSAUS
(neljälle)

1kg kiinteitä perunoita
4 dl kuohukermaa
nippu tilliä
(2 tl tillinsimeniä- ei ollut, joten jäi pois)
2 tl fenkolinsiemeniä
2 valkosipulinkynttä
3 isoa keltasipulia
ripaus suolaa, mustapippuria myllystä
1 prk Jansson- (tai anjovis)fileitä

1. Tee makukerma edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita valkosipuli, fenkolisiemenet ja tillinvarret kermaan, kiehauta ja nosta kylmään jäähtymään
2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota sipuleita kymmenisen minuuttia, kunnes ne antautuvat
3. Kuori ja suikaloi perunat. Leikkaa kalat pitkittäin muutamaan osaan
4. Voitele uuni vuoka ja lado vuokaan kerroksittain perunoita, sipulia ja kalaa. Tee päällimmäiseksi perunakerros
5. Lämmitä makukerma ja siivilöi tillit pois. Kaada kerma vuokaan muiden ainesten päälle. Vuole pinnalla muutama voilastu. Paista 180-asteessa puolitoista tuntia. Anna laatikon tekeytyä 45 minuuttia. Hienonna loppu tilli laatikon pinnalle. Tarjoile etikkapunajuurten kanssa

Valmistusaika: 30 min + paistaminen  1h 30 min + makujen tekeytyminen 45 min + makukerman tekeytyminen 12h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti