lauantai 31. lokakuuta 2020

Pyhä(in)päivän kakku

Tämä vuosi on suosinut marjastajaa. Mökkitontilta olemme keränneet metsämansikoita, mustikoita ja puolukoita ja viereiseltä suolta hilloja ja karpaloita. Suo ei ole varsinaista mökkipihaa, mutta mökin rappusilta on sille alle 50 metriä ja suora näköyhteys. Haluamme kerätä niin hillat kuin karpalotkin kypsinä, joten odottelemme kypsymistä rauhassa. Ja useana vuonna olemme heränneet suolta kuuluvaan puheeseen. Marjastajiahan siellä. Kun viemme aamukahvinpannun grillikatokselle ja huikkaamme huomenet, marjastajat kohteliaasti kääntävät selkänsä. Vieläkään kaikki karpalot eivät olleet kypsiä, saa nähdä onko niitä jäljellä kun seuraavan kerran menemme mökille.
Paistettava juustokakku halkeilee helposti. Miedossa lämmössä paistaminen ja kakun jättäminen uunin jälkilämpöön ehkäisee halkeilua. 


KARPALOJUUSTOKAKKU JA SUOLAKINUSKIA

Pohja:
100g pehmeää voita
1 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
raastettua sitruunankuorta

1. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa kananmuna sekaan. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Raasta mukaan sitruunankuorta ja sekoita taikina tasaiseksi
2. Rypistä leivinpaperi ja levitä 22 cm vuokaan. Levitä taikina jauhotetuin käsin vuuan pohjalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin

Täyte:
400g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
1 1/2 dl hienoa sokeria
3 kananmunaa
1 dl maizenaa tai perunajauhoja
1 + 1 dl karpaloita

1. Sekoita täytteen aineet karpaloita lukuunottamatta
2. Levitä 1 dl karpaloita taikinan pinnalle. Murskaa loput karpalot ja sekoita täytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle ja paista 175-asteessa 50-60 min
3. Laita uunista lämpö pois ja avaa luukku raolleen 10 minuutiksi. Sulje luukku ja anna kakun olla uunissa vielä puoli tuntia. Anna kakun tekeytya viileässä seuraavaan päivään

Valmista tavallinen kinuskikastike ja lisää siihen sormisuolakiteitä, maistele, jotta saat makeuden ja suolaisuuden tasapainoon. Tarjoile karpalojuustokakku jäähtyneen suolakinuskin kanssa

Valmistusaika: 30min, paistaminen 1h  40min + tekeytyminen 12 h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti