maanantai 29. heinäkuuta 2019

Mökkijärvestä

Säät ovat suosineet lomailijaa. Perheen kalastajat eivät ole olleet niin mielissään. Mökkilahdellamme kalat katoavat isolle selälle ja syvänteisiin. Toissailtana lahdelta kuitenkin palasi tyytyväinen kaksikko; nuorten saaliina oli kaksi reilun kokoista särkikaloihin kuuluvaa säynettä. Kala ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten tarvitsin pikkuisen googlen kanssa seurustelua, jotta sain selville valmistusvinkkejä. Eri palstoilla säynettä vuoroin kehuttiin ja vuoroin haukuttiin. Eilen entinen teini ja tyttöystävänsä savustivat kalat (siitä myöhemmin). Lupasin heille savukalatahnaa jäljelle jääneestä savukalasta. Teen savukalatahnat aina vähän näppituntumalla, mutta nuorison toiveesta yksi ohje talteen. Säyneessä on paljon pieniä y-ruotoja, joten niiden huolellinen poistaminen on tärkeää. Tämän kokemuksen perusteella säyne on erittäin maukas kala. Seuraavaksi pitää kokeilla savustuksen lisäksi valmistusvinkiksi annettua graavaamista.


MOUSSE SAVUSTETUSTA SÄYNEESTÄ


2 dl perattua savusäynettä  (tai siikaa tai muuta savukalaa)
1 prk kermaviiliä
1/2 dl majoneesia
2 tl dijonsinappia
n. 1/2 dl hienonnettua ruohosipulia (ja tilliä)
suolaa, mustapippuria myllystä
raastettua sitruunankuorta (n 1tl)

1. Varmista, että kala on ruodotonta, eli käy kalat läpi käsin ja vielä haarukalla sekoittaen ja nypi kaikki ruodot pois
2. Lisää kermaviili ja majoneesi, sekoita hyvin ja varmista vielä kerran, että seos on ruodotonta (kermaviilin ja majoneesin määrällä voit säädellä miten pehmeää tai tanakkaa moussea haluat eli lisää ne vähitellen koko ajan sekoittaen)
3. Lisää sinappi ja sitruunankuori, sekä hienonnetut yrtit. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin ja nosta jääkaappiin maustumaan 
4. Tarjoile mieleisesi leivän päällä, sopii myös varhaisperunoiden lisukkeena

Valmistusaika: 15 min

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti