sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Uunipaisti

Pikkuneiti ja yrittäjä hoitivat viikonlopun ruokaostokset, sillä kotiuduin vasta perjantaina illalla  työpaikkani talvikokouksesta. Perjantaina yrittäjä valmisti omaa bravuuriaan carbonaraa, samalla resepti jalostui lisää. Eilen teimme pizzaa. Yrittäjä olisi halunnut sunnuntailounaalle kalaa, mutta pikkuneiti ei ole kalan suurin ystävä, joten he päätyivät ostamaan lihaa. Ostoskoriin pääsi  puolentoista kilon palanen naudan sisäpaistia. Kokonaisen lihan kypsentämisessä on erilaisia koulukuntia; jotkut laittavat lihan suoraan uuniin ja maustavat vasta vetäytymisvaiheessa, toiset ruskistavat lihan pannulla ja liha saa suola- ja pippurikerroksen jo uuniin mennessään. Lisäksi lihan voi paistaa sellaisenaan tai laittaa paistopussiin. Minä käytän lihan paistinpannun kautta. Tänään käytin myös paistopussia, sillä puolitoistakiloinen paisti on varsin pieni ja kuivuu helposti.  Jos pitää täysin kypsästä lihasta tavoitelämpötila on 75-astetta ja punaisemmasta lihasta pitävä asettaa tavoitteeksi 60-astetta. Mehevän lihan salaisuus on myös alhainen paistolämpötila, 125 astetta. Paistopussiin valuvan liemen voi jalostaa kastikkeeksi, tosin jos suolaa lihan jo uuniin mennessä, neste voi olla varsin suolaista. Itse käytin nesteen suppilovahverokastikkeeseen, joka ei sitten lisäsuolaa kaivannut. Paisti tarjoiltiin valkosipuliperunoiden (uunin alatasolle ekana, nostin lämpötilan 175, kun otin paistin vetäytymään), papujen ja suppilovahverokastikkeen kanssa. Aterian loput lämmitämme huomenna työpäivän jälkeen eli annos riittää kuudelle- kahdeksalle.


NAUDAN SISÄPAISTI UUNISSA

1 1/2 kg naudan sisäpaistia
rypsiöljyä, voita
suolaa, mustapippuria
paistopussi

1. Ota liha huoneenlämpöön n tunti ennen ruuanvalmistusta
2. Laita uuni lämpiämään 125 asteeseen. Kuumenna paistinpannu ja lisää loraus rypsiöljyä ja ruokalusikallinen voita. Nosta paisti pannulle ja ota väri kauttaaltaan. Mausta pinta suolalla ja mustapippurilla. Nosta paisti paistopussiin ja työnnä lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Vedä uuniin kytkettävän lämpömittarin johto pussin suuaukosta läpi ja sulje pussi. Tee pussin yläreunaan reikä ja nosta pussi uunivuokaan
3. Ota  paisti uunista, kun mittari näyttää haluttua lämpötilaa. Lihan lämpötila nousee vielä uunista ottamisen jälkeen. Kaada neste pussista talteen ja kääri paisti folioon. Anna levätä  15-20 minuuttia ja leikkaa viipaleiksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti