Neiti katseli taannoin keittokirjarivistöäni ja totesi, ettei tähän talouteen mahdu enää yhtään uutta keittokirjaa. Uudessa kodissa kaikki kirjat eivät sitten mahtuneetkaan keittiöön, vaan osa joutui vierashuoneen kirjahyllyyn. Mieleisimmät ovat silti keittiössä sopivasti käden ulottuvilla ja esillä olevia kirjoja valitessani myös selasin niistä tuoreimpia. Joululahjaksi saamani Henri Alenin Arkiruokaa vuodeksi oli jotenkin unohtunut. Varsinkin sen keitto- ja salaattireseptit huokuttelevat kokeilemaan. Kirjan ideat ovat pitkälti oman kokkausfilosofiani mukaisia; yksinkertaiset raaka-aineet, hyödynnetään sitä mitä kaapeista löytyy ja ei oteta stressiä, jos ohjetta joutuukin muokkaamaan. Tässä keitto, jonka makumaailma ja raaka-aineet houkuttelivat; perunaa ja linssejä, makkaraa vain mauksi. Ohjeen raakamakkara vaihtui Lidlin kestomakkaraan, punaiset linssit vihreisiin ja mukaan pääsi myös pätkä purjoa, kun sitä kaapissa sattui olemaan. Mukavan lämmittävä soppa sopii (toivottavasti) kevään viimeiseen koleaan sadepäivään ennen kun saamme nauttia lämmöstä ja auringosta.
CHORIZO-PERUNAKEITTO
6 isoa perunaa
iso sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
(pätkä purjoa)
rypsiöljyä
n 200g chorizoa
1 tlk punaisia linssejä
n 1 litra vettä + kanaliemikuutio
laakerinlehti
tuoretta / kuivattua timjamia
(tuoretta persiljaa, jos on)
1. Kuori ja hienonna sipulit. (Halkaise purjo, huuhtele ja viipaloi). Leikkaa chorizo pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi perunat reilun kokoisiksi. Hienonna timjami, jos käytät tuoretta
2. Kuulllota chorizoa öljyssä pari minuuttia, lisää sipulit ja jatka paistamista sekoitellen pari minuuttia, lisää perunat ja paista vielä pari minuuttia
3. Lisää linssit, timjami, laakerinlehti ja kanaliemi. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes linssit ja perunat ovat pehmeitä. Viimeistele tuoreella persiljalla
Valmistusaika: 30 min
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti