maanantai 18. elokuuta 2014

Pihapuun omenoista

Omenapuumme tekee satoa noin joka toinen vuosi. Tänä vuonna on vaihteeksi tiedossa puun täydeltä omenoita, elleivät ne satu putoamaan rankkasateissa ennen kuin ennättävät kypsyä. Yhden kauraomenapaistoksen olen jo tehnyt. Viikonloppuna teki mieli jotain astetta kunnianhimoisempaa. Ei tätäkään reseptiä vaikeaksi voi sanoa, mutta jokainen lettuja paistanut tietää, että ensimmäinen epäonnistuu aina. Koska ensimmäisenkään letun maussa ei  ollut valittamista, neiti söi sen (ja itse asiassa toisenkin) muun lounaan valmistumista odotellessa.

KREPPEJÄ, KARAMELLISOITUA OMENAA JA KANELIKERMAA
12 kreppiä

krepit:
3 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
vajaa 1/2 dl hienoa sokeria
ripaus suolaa
4 dl maitoa
*
voita paistamiseen

karamellisoidut omenat:
6 omenaa
50g voita
3/4 dl ruokokidesokeria
3/4 dl tummaa muscovadosokeria
pala inkivääriä

kanelikerma:
2 dl kuohukermaa
 1 tl vaniljasokeria
 1 tl jauhettua kanelia
*
Cointreau-likööriä
voita
saksanpähkinöitä

1. Valmista ensin kreppitaikina. Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Vatkaa kananmunat sekaan ja lisää viimeisenä maito ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä tunnin verran
2. Lisää kuumalle pannulle voita ja pari pientä kauhallista taikinaa. Pyörittele taikina ympäri pannua, käännä kreppi kun alapuoli on saanut väriä. Toista kunnes ole paistanut kaikki letut. Minulla tuli tällä ohjeella 12ohutta kreppiä
3. Poista omenoista siemenkota omenaporalla ja leikkaa omenat lohkoiksi. Sulata voi pannulla, lisää sokeri ja anna seoksen muuttua kullanruskeaksi. Lisää omenalohkot, sekä palanen inkivääriä. Paistele kunnes omenat alkavat pehmetä, poista inkiväärin palanen
4. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla ja kanelilla
5. Nosta krepille pari ruokalusikallista omenoita ja taittele lettu ensin puoliksi ja sitten vielä puoliksi
6. Sulata voi pannulla ja kaada sekaan halutessasi tilkkanen Cointreau-likööriä, nosta kreppi/ ruokailija pannulle ja anna kreppien lämmetä (voit kääntää ne, jotta ne lämpiävät tasaisesti) Tarjoile krepit lämpiminä kanelikerman kanssa ja pähkinöiden kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti