keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Leipää vappulounaalle

Vappupäivän lounaalle kokoonnuimme Ruoholahteen pikkuneidin kummeille, nyyttäreiden merkeissä. Urheimmat kävivät jopa Ullanlinnan mäellä uhmaamassa hyytävän tuulista säätä. Minä ja pikkuneiti jätimme sen kävelyn väliin. Perheen miehet viettivät vappuaan Talman mäellä kauden ensimmäisessä kisassa. Panostuksemme nyyttäreihin oli leipä. Syksyllä kokeilin suppilovahveroleipää ja silloin mietin chevren sopivuutta tavallisen tuorejuuston sijaan. Nyt tämä versio pääsi kokeiluun. En kuitenkaan osaa arvioida toiko chevre lisää makua, pitäisi maistella molempia versioita rinnakkain. Tein kaksi leipää bostonkakun muotoon, toinen lähti mukaan ja toinen jäi kotiin nautittavaksi. Tuoreessa Glorian Ruoka&Viinissä oli mukavalta kuulostava ranskalainen leipä. Leipää on kokeiltu myös mm Soppakellarissa ja Voisilmäpelissä. Ohjeessa sitä kutsuttiin kakuksi. Leipä ei tarvitse kuin aineiden sekoittamisen, kohotustakaan ei tarvita, sillä kohotusaineena on leivinjauhe. Muuten seurasin lehden ohjetta, mutta vaihdoin emmentalin fetakuutioihin. Lopussa ongelmaksi meinasi muodostua vuoka. Sopivan muotoista kun ei löytynyt. Ratkaisin ongelman leikkaamalla pienet foliovuuat puoliksi ja niittaamalla yhteen. Sitten leivinpaperi vuokaan ja taikina päälle. Tämä juttu onnistuisi myös gluteenittomana, eli toteutetaan useamminkin.


RANSKALAINEN TOMAATTI-OLIIVIKAKKU

4 kananmunaa
2 dl maustamatonta jugurttia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
(2tl kuivattua basilikaa- jätin pois)
3/4 tl mustapippuria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl fetakuutioita öljyssä
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (basilikaöljyssä)
1 dl (täytettyjä) oliiveja
1 rkl öljyä tomaateista
**
2 rkl pinjansiemeniä

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista leipävuuan reunat ja pohjan peittävä pala ja asettele paperi vuokaa
2. Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne rikki. Lisää jugurtti ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Lisää leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan
3. Leikkaa tomaatit reiluiksi paloiksi ja puolita oliivit. Sekoita tomaatit, oliivit, juusto ja öljy taikinaan
4. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele pinjansiemenet pinnalle ja paista keskitasossa noin 1 tunti

Leipä on parhaimmillaan paistopäivänä ja lämpimänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti